Ni har helt rätt – och vi jobbar för fasta läkare

Replik från S om trygg vård för äldre

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Löftet om att stärka rätten till fast läkare ska genomföras. Vi har skrivit in det i den kompromiss som tecknats mellan S, MP, C och L, skriver Kristina Nilsson.
Foto: TT
Löftet om att stärka rätten till fast läkare ska genomföras. Vi har skrivit in det i den kompromiss som tecknats mellan S, MP, C och L, skriver Kristina Nilsson.

DEBATT

REPLIK. Vården i Sverige ska vara trygg och tillgänglig. För det behövs ett personligt bemötande och en tydlighet om vem man ska vända sig till.

Vi socialdemokrater gick till val på att införa ett stärka rätten till fast läkare. PRO och Sveriges läkarförbund har helt rätt i att framför allt äldre behöver någon som följer dem och har koll på deras vårdhistorik.

PRO och Läkarförbundet skriver om vikten av att ha en fast person i vården att ha kontakt med. En läkare som har koll på vårdhistorik och förstår den äldres individuella behov. Vi håller med. Vi socialdemokrater vill skapa en mer tillgänglig vård och gick till val på att stärka rätten till fast läkare.

En läkare som känner till den äldres vårdhistorik, som man inte behöver förklara allt för om och om igen, blir en person man lär känna och kan få förtroende för.

I dag är det vanligt att äldre som söker vård ofta får träffa olika läkare varje gång – en i raden av olika stafettläkare. En äldre vars mediciner kan vara helt livsavgörande, ska inte behöva berätta sin sjukdomshistoria för en ny person om och om igen. 

Vi vill att vården ska vara trygg, särskilt för dig som har särskilda behov. En starkare primärvård och fast läkarkontakt, som ingår i ett team av personal från olika vårdyrken, är viktiga steg. Den S-ledda regeringen investerar tre miljarder kronor i år med fokus på primärvården – våra vårdcentraler.

Sedan årsskiftet arbetar ett nytt, nationellt vårdkompetensråd. Det har regeringen inrättat för att ta ett nationellt grepp så att det ska finnas tillräckligt med personal med rätt kompetens i vården. Du som patient ska också kunna boka tid och få kontakt med personal med rätt kompetens direkt via Vårdguiden 1177.

Löftet om att stärka rätten till fast läkare ska genomföras. Vi skrivit in det i den kompromiss som tecknats mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Jag är glad att vi är överens om det.


Kristina Nilsson, gruppledare socialutskottet i riksdagen (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE