Huvudlöst lägga ner Medelhavsinstituten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-10-29

Carl Bildt: Kultur och historia är än viktigare i vår globaliserade tid

”Kulturinstitut? Vid Medelhavet? Kan det va’ nå’t? Stryk!”

Jag vet ingenting om hur det gick till när nya regeringen plötsligt beslutade sig för att föreslå att allt stöd till de svenska kulturinstituten i Rom, Athen och Istanbul plötsligt skulle avvecklas – och dessa därmed läggas ned.

Men kanske lät det i hastigheten ungefär på det sättet.

Några djupare överväganden eller utredningar var det med all säkerhet inte. Ingen hade veterligen tidigare kommit på denna förflugna tanke. För alla inblandade – och alla andra – kom regeringens beslut som en blixt från klar himmel.

Jo, institutet i Istanbul var i farozonen för något decennium sedan när det talades om att lägga ned generalkonsulatet där. Men det blev en utredning av Anita Gradin, med resultat att allt inte bara blev kvar utan utökades.

I dag vet alla att det var rätt beslut. Här möts kulturerna som på få andra ställen.

Alla vägar bär inte längre till Rom, men en gång i världen bar i alla fall västerlandets – och därmed också Sveriges – alla vägar dit. Och vår egen historia och kultur blir bara tom och innehållslös om allt det som detta innebar skärs bort.

Hit sökte sig och verkade de två svenska kvinnor som nog är de som satt starkast avtryck i världen inte bara i sin tid – Heliga Birgitta på 1300-talet och drottning Kristina på 1600-talet.

Och de lever fortfarande.

Birgitta har av Påven gjorts till ett av Europas skyddshelgon. Och nyss hade vi den stora Kristina-utställningen i Stockholm. Hur många vet till exempel att det var hon som startade den första teatern i Rom?

Institutet i Rom är en liten kulturklenod.

Ritat av Ivar Tengbom. Inrett av Carl Malmsten. Med magnifik målning av prins Eugen. Men framför allt med ett bibliotek med 70 000 böcker och 6 000 gästnätter om året för studenter, forskare och konstnärer från alla delar av Sverige.

Visst kan man lägga ner klabbet, auktionera bort böckerna och konsten och sedan lämna tillbaka tomten till italienska staten. Vad sedan Fastighetsverket skall göra med huset vet nog ingen – om inte de som drev fram det idiotiska förslaget har någon konstig idé.

Lite tillspetsat kallade jag på twitter detta för taliban-politik. De ägnade sig ju åt att förstöra och förkasta det rika kulturella arvet i sitt land.

Det vore förödande om också Sverige skulle falla för sådana frestelser. Kultur, bildning och historia är inte mindre viktigt i denna globaliseringens och internets tid.

Jag skulle nog vilja påstå att det är tvärt om. Och det gör det huvudlösa förslaget att lägga ner våra kulturinstitut i Medelhavs-världen än mer huvudlöst.

Carl Bildt

Fd utrikesminister (M)

Följ ämnen i artikeln