Höjda ingångslöner höjer tröskeln till första jobbet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-12-30

Replik från Svensk Handel om lägstalöner

Karin Johansson, vd för Svensk handel.

REPLIK. I detaljhandeln är ingångslönen för en 19-åring utan erfarenhet 19 739 kronor i månaden och till det kommer höga ob-tillägg. Sedan nivån bestämdes har Sverige inte haft någon inflation, det har alltså inte blivit dyrare att leva.

Ingångslönerna i Sverige har däremot ökat kraftigt de senaste tio åren och är väldigt höga i en internationell jämförelse. Höjer vi, som facket driver, ingångslönerna ytterligare höjer vi också tröskeln till det första jobbet. Svensk Handel säger därför att ingångslönerna bör frysas i avtalsrörelsen.

Ingångslönen påverkar inte lönen för dem som har ett jobb. De får alla del av den löneökning som vi kommer överens om. Nivån på ingångslönen påverkar däremot möjligheten för dem som inte har ett jobb att få en lön.

Att nivån på ingångslönerna i Sverige är för höga är något som Finanspolitiska rådet, IMF och KI har påpekat. Höga ingångslöner är ett problem om vi ska klara att få in fler människor på arbetsmarknaden.

Sverige sticker ut som ett land med få jobb som inte kräver tidigare erfarenhet eller lång utbildning. I tider av historiskt stora flyktingströmmar är höga ingångslöner än mer problematiska. Fler behöver komma in på arbetsmarknaden.

Nästan var fjärde svensk påbörjade sitt yrkesliv inom handeln som är en viktig inkörsport till arbetslivet. Det är den bransch som anställer flest unga och oerfarna och det finns stor potential att skapa ännu fler jobb. Sänks tröskeln till det första jobbet kan handeln skapa fler jobb åt dem som behöver dem mest.

Karin Johansson,

vd Svensk Handel

Följ ämnen i artikeln