Kunskap hotar de mäktigas intressen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-28

Rick Falkvinge: Striden densamma idag som på 1500-talet

Rick Falkvinge

För 500 år sedan tog tryckpressen Europa med storm. Det var efter digerdöden, och samhället hade ännu inte återhämtat sig. Klostren led av underbemanning. Som ett resultat var böcker dyra, väldigt dyra.

Makten över kunskapen låg helt i kyrkans händer. Kyrkan kunde ta ut vilka priser de ville för att kopiera en bok, för varje bok kopierades för hand av munkar. Skrevs av, sida för sida. Samtidigt hade kyrkan kontroll över vilka böcker som fanns. Tryckpressen ändrade på det. Plötsligt kunde tiotusentals böcker framställas nästan gratis, och utan att någon kunde bestämma vad folk skulle kunna läsa.

Kyrkan och de kungliga hoven försökte tillsammans stoppa utvecklingen, och tog till alla argument de hade. ”Hur ska munkarna få betalt”, sades det, ”om ingen köper deras kopiering?” Det påstods att tryckpressen skulle bli litteraturens död. Staten och kapitalet satt i samma båt redan då, men de hette kung och kyrka.

Tryckpressen förbjöds i Frankrike år 1535. Makten över kunskapen är kontrollen över samhället. Vem bestämmer vad som är sant? Vem bestämmer vilka som får publicera något? Den som kan göra det kontrollerar hela samhället.

Argumentationen om hur munkarna skulle ha rätt till betalning känns igen från nutid, och den egentliga striden om makten över kunskapen är densamma. Idag tisdag fortsätter rättegången mot de tidigare operatörerna av The Pirate Bay i hovrätten.

Men The Pirate Bay är bara en symbol för den stora striden. Det handlar inte om fildelning. Det handlar inte om rätten att dela med sig av spel, film och musik, och ännu mindre om någon rätt att få sådant gratis. Fildelningen står inte och faller med The Pirate Bay: många söker efter torrents på Google istället idag (prova att lägga till ”filetype:torrent” på sökningen). Som aktör är The Pirate Bay helt oväsentlig. Som symbol närmast ovärderlig.

För vem får publicera information? Vem får dela med sig av kultur till massorna? Vem får bedriva journalistik? Vilken journalistik får bedrivas? Det här är alla exempel på samma fråga: vem har makten över kunskapen?

Det är det som striden handlar om. Makten över vad vi får veta. Den makten har funnits hos ett fåtal aktörer i västvärlden. Idag har nätet ändrat på det, och informationen går inte längre att styra. WikiLeaks är ett bra exempel. De tidigare makthavarna försöker med våld tvinga tillbaka tandkrämen i tuben, genom att försöka skaffa sig rätten att avlyssna, censurera och blockera.

Nyligen argumenterade den amerikanska filmlobbyn MPAA för lagar som ger dem befogenheter att censurera bort The Pirate Bay från nätet. De lade fram argumentet så här till västerländska regeringar: ”Om ni ger oss lagar så att vi kan censurera bort The Pirate Bay från Internet, så kan ni ju själva använda de lagarna för att censurera bort farlig journalistik, som WikiLeaks”.

Farlig journalistik. För vem? För den som försöker kontrollera kunskapen. För den som försöker bestämma vilken kultur och kunskap som ska finnas i samhället. Det är samma strid som pågår nu som för 500 år sedan.

Det är inte en slump att Piratpartiet skyddar just WikiLeaks och The Pirate Bay. De är samma sorts verktyg: ett som garanterar att medborgarna själva, du och jag, ska få bestämma vilken kunskap som ska få finnas.

Mot detta står mäktiga särintressen som vill censurera bort all kunskap som hotar deras maktposition. Det är den striden som Piratpartiet handlar om, och det är den striden som rättegången handlar om.

Må medborgarna vinna.

Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet

Följ ämnen i artikeln