Gör Malmö till Europas kulturhuvudstad 2029

S och L: Nu tar vi nästa steg mot att kandidera

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-10-22 | Publicerad 2020-10-21

Vi socialdemokrater och liberaler som leder Malmös kulturnämnd menar att det svenska valet på kulturhuvudstad 2029 bör falla på Malmö. Vi sätter nu på allvar igång med att utreda förutsättningarna för stadens kandidatur, skriver Frida Trollmyr och Amanda Onsberg Brumark.

DEBATT. Världens troligen första yttrandefrihetsbibliotek slog upp sina dörrar i Malmö i mitten av september i år. Det är ingen slump. Biblioteket bär Dawit Isaaks namn som en påminnelse om yttrandefrihetens betydelse och det höga priset för det motsatta.

Det är heller ingen slump att några av landets mest uppskattade humorkollektiv, största konstsamlingar, tänkvärda politiska scenkonst eller, för all del, världsartister och miniutställningar för möss finns här.

Här i landets snabbast växande storstad delar undergroundkonsten kvarter med de stora kulturinstitutionerna. Malmö är en kulturstad som inte är lik någon annan. Med mer internationella influenser än någon annan svensk stad är kulturen och dess utbud en viktig del av stadens väsen. Det är naturligt för Malmö att slåss för kulturlivet både när finansieringen utifrån är hotad och i krisen som följt i pandemins spår.

Kulturen är ett språk som alla förstår oavsett ålder eller bakgrund. Den har stor betydelse inte minst i en storstadsregion. Den skapar meningsfulla aktiviteter och upplevelser, som i sin tur har viktiga sociala effekter med att personer känner delaktighet och är med om möten de annars inte skulle vara med om.

Kulturen har också viktiga kommersiella aspekter genom att göra en stad attraktiv för både invånare och besökare, vilket ger intäkter och skapar arbetstillfällen. Näringslivet är en viktig del av hur vi bygger staden gemensamt.

År 2029 utser Sverige och Polen det årets europeiska kulturhuvudstäder. Vi socialdemokrater och liberaler som leder Malmös kulturnämnd menar att det svenska valet bör falla på Malmö och sätter nu på allvar igång med att utreda förutsättningarna för stadens kandidatur. Det finns starka skäl:

  1. Vi är redan Sveriges kulturhuvudstad. Det är hit som man söker sig som kulturskapare. Det är här vi öppnar nya bibliotek när många andra stänger sina. Stora kulturinstitutioner som Malmö opera, Skånes dansteater och Malmö stadsteater har sin del av utbudet, det fria kulturlivet, dj-kurser i kulturskolan och allaktivitetshus i lokala områden en annan.
  2. Malmö är en internationell, öppen, välkomnande och inkluderande stad. Förbindelserna är utmärkta: goda tågförbindelser med kontinenten och övriga Sverige, Nordens största flygplats Kastrup tjugo minuter bort och Malmö airport utanför staden. Besöksnäringen var fram till pandemin kraftigt stigande, konferenslivet är vitalt och hotellutbudet brett.
  3. Vi är vana vid stora internationella evenemang. Bara under 2021 är Malmö medarrangör med Köpenhamn för World pride, världens största pridefestival, och Eurogames, som syftar till att främja inkludering i sportsliga sammanhang och är öppet för alla, oavsett sexualitet och könsidentitet. Malmö står också värd för regeringens internationella konferens för hågkomst av Förintelsen och mot antisemitism. En övning i stor publiktillströmning är också Malmöfestivalen som varje år, under normala omständigheter, lockar 1,5 miljoner besökare.
  4. Vi förstår kulturens betydelse. Visst, kultur kan vara roligt. Den kan också vara oerhört jobbig. Genom kulturen kan man närma sig existentiella och svåra frågor på ett annat sätt och få nya insikter och växa tillsammans. Oavsett så är kultur inte något slags grädde på moset eller bonus ovanpå den viktiga välfärden. Vi vet hur kultur kan påverka människors villkor i vardagen. Det är välkänt att kultur- och föreningslivet fungerar som ett sammanbindande kit som binder ihop samhället, som påverkar människors hälsa positivt och skapar social hållbarhet.

Omtanken för inte bara sitt eget, utan hela stadens bästa är utbredd i näringslivet, universiteten, civilsamhället och inte minst bland invånarna. Det lägger en grund som kan ta det svenska värdskapet för kulturhuvudstadsåret hur långt som helst.

Malmö är liksom tidigare kulturhuvudstäder som Marseille, Liverpool och Århus en hamnstad. Städer vid havet är ofta öppna mot omvärlden, med blicken riktad mot horisonten. Det föder djärva idéer och en nyfikenhet på nya tankar.

Malmö har alla förutsättningar att bli Europas kulturhuvudstad 2029, nu tar vi nästa steg i den processen.


Frida Trollmyr, ordförande i kulturnämnden och kulturkommunalråd i Malmö (S)
Amanda Onsberg Brumark, första vice ordförande i kulturnämnden i Malmö (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.