Debatt

Kristersson vill göra våra bolån dyrare

Debattörerna: Att sälja ut SBAB riskerar slå mot två miljoner bostadsägare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om SBAB säljs ut leder det sannolikt till dyrare bolån för vanligt folk och ännu större vinster för bankerna, skriver Lena Rådström Baastad och Mikael Damberg. Bilden är ett montage.

Foto: LOTTE FERNVALL, JOHNÉR
DEBATT

DEBATT. Om Ulf Kristersson blir statsminister så kommer flera statliga bolag att säljas ut. Bland annat Telia Company som hanterar vårt telenät och SBAB som är en viktig aktör på bolånemarknaden.

Vi vet att Moderaterna har en historia av ideologiskt drivna privatiseringar och misslyckad förvaltning av våra statliga bolag. Tyvärr tyder den senaste tidens besked på att man inte lärt sig av tidigare misstag.

Under alliansregeringen minskade utdelningarna från de statliga bolagen med över 20 miljarder och utförsäljningar till ett värde av drygt 170 miljarder genomfördes. Mest omskrivet blev dock förvärvet av NUON som kallats ”Den sämsta affären i Sveriges historia” och kostade skattebetalarna 56 miljarder i nedskrivningar. Dåvarande näringsministern Maud Olofsson (C) har på senare tid bekräftat att Anders Borg och Fredrik Reinfeldt (M) godkände affären.

I dag är situationen för de statliga bolagen en helt annan – miljardunderskott har vänts till miljardöverskott.  Efter ett par tuffa år med en hel del städning ser vi nu att omsättningen för bolagen med statligt ägande har ökat och att det underliggande resultatet stärkts.

Men Moderaterna gick nyligen ut och berättade om planerna på att sälja teleoperatören Telia och bolåneinstitutet SBAB. Förutom facit från förra regeringsperioden finns också goda skäl här och nu för att inte genomföra en ny privatiseringsplan.

Argumenten emot att sälja bolåneinstitutet SBAB är starka. Framför allt borde man ta intryck av att bolåneinstitutet pressat ner räntorna för de drygt två miljoner svenska hushåll som har bolån. Villaägarnas boekonom konstaterar att storbankernas bolåneräntor nu sjunker och att detta aldrig skett utan att SBAB gått före. Något som också bidragit till att pressa ner storbankernas vinster på bolån, som förra året uppgick till enorma 120 miljarder.

Om SBAB säljs ut leder det sannolikt till dyrare bolån för vanligt folk och ännu större vinster för bankerna. Därför måste Moderaterna förklara varför man vill sälja, hur det ska gå till och vilken effekt detta kommer att få för de över två miljoner svenska hushåll med bolån.

Moderaterna vill även sälja Telia Company. Trots att vår it-infrastruktur blir allt mer strategiskt viktig och skyddsvärd. Telia bygger framtidens fiber- och mobilnät och tillsammans med Ericsson utvecklar man 5G i Sverige. Samtidigt är svenska underrättelse- och säkerhetsorganisationer eniga om att främmande makts intressen och verksamhet i Sverige ökar. 

Den nya Säpo-chefen understryker att det finns en naivitet som behöver konfronteras och att spionaget i dag sker alltmer digitalt.

Moderaterna behöver förklara hur man resonerar kring säkerhetsintressena ifall svenska staten inte längre skulle vara ägare i Telia. Dessa frågor saknar i dag tillfredställande svar.

Men det här är bara två exempel. I realiteten skapar moderaterna osäkerhet kring upp emot 25 statliga bolag. I en motion från 2017 skriver de borgerliga partierna;

”Regeringen bör agera för att sälja statliga bolag som inte har ett särskilt samhällsuppdrag som är svårt att klara på annat sätt eller är strategiskt eller säkerhetspolitiskt viktiga.”

Det är en alltför luddig formulering i en fråga som rör gemensamma egendomar värda hundratals miljarder. Moderaterna måste tydligt redovisa den fullständiga listan på bolag de vill privatisera och vilka som ska behållas. Detta behöver ske i god tid före valet.


Lena Rådström Baastad, partisekreterare Socialdemokraterna
Mikael Damberg, närings- och innovationsminister


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT. Er modell stoppar inte alls tiggeriet, Löfven

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Lena Rådström Baastad

Mikael Damberg

Socialdemokraterna

SBAB

Moderaterna

Telia Company