Vinster viktiga även för vänsterföretagare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-03-30

Debattören: Sjöstedt, låt och ses och prata om vinsterna i välfärden

Hej Jonas, hur är läget? Det måste vara bra nu när vi i praktiken sitter vid makten. Jag skriver till dig som medlem i Vänsterpartiet sedan många år och därför att jag är bekymrad. Det verkar som att vi har olika uppfattningar om vad solidaritet, välfärd och rättvisa är i praktiken, när det gäller vinster i välfärden.

Jag hör vad du säger i vinstdebatten men behöver till skillnad från dig applicera orden direkt i min verklighet. I vårt fall (och säkert många andra) får det lagförslag du pushar motsatt effekt än den avsedda.

Så här är det: sedan 2012 driver min mor Maja, som är barnmorska, och jag en barnmorskemottagning och en gynekologmottagning i Alby, som är en mångkulturell och trevlig Stockholmsförort. Vi är ett litet företag med en handfull anställda. Vi följer alla lagar, regler och bestämmelser i både kollektivavtal och vårdavtal med landstinget.

Vi är den enda privata barnmorskemottagningen samt har den enda kvinnliga gynekologen i hela Botkyrka Kommun. Vägen hit var varken kort eller lätt men vi har klarat det genom att satsa mycket av våra egna pengar, mängder av övertid och energi.

Det skadar förstås inte att vi på vägen dit försörjer oss själva och anställer medarbetare som bor i närområdet. Vi bidrar också genom rådgivning till ungdomar som bär på känsliga frågor om samlevnad. Det finns ingen annan ungdomsmottagning, gynekologi eller mödravårdscentral i området. I framtiden skulle vi gärna sprida vårt koncept till andra Stockholmsförorter.

Vi äger företaget tillsammans och skattar för all eventuell vinst i Sverige. Detta ser bolag i vår storlek generellt sett som något självklart – fast vi är medvetna om att det inte alltid gäller när det kommer till några få, oftast mycket större, aktörer.

Och du vet, för att betala skatt måste vi också skapa skatteunderlag genom att göra vinst. För att göra vinst måste vi våga starta och för att våga starta måste vi först göra en riskkalkyl. Förhoppningsvis visar den att vi har möjlighet att återfå vårt insatta kapital förr eller senare. Vissa väljer att pensionsspara i fonder, andra köper en fastighet, många har pension från arbete. Vi valde att starta ett företag och investera allt vi ägde – företaget är vårt pensionssparande.

När vi startade fick vi veta att det inte spelar någon roll på vilket sätt vi ger extra service, så länge vi kan hålla en god kvalitet, minst lika bra kvalitet som landstinget. Hittills har vi gjort det, vilket resulterat i ökat patientunderlag vilket i sin tur har gjort att vi vågat öka investeringarna i företaget.

Vårt mål är dock inte att bli så stora som möjligt, utan att ha två till tre välskötta kliniker i söderort, med vårt koncept:

1. Solidaritet. Erbjuda vård efter patientens behov och efter individens förmåga att ta till sig av vården.

2. Välfärd. Vi ska verka i områden där våra slags tjänster saknas.

3. Rättvisa. Delar av vinsten delas mellan all vår personal.

Vinstutredningen som nu har tillsatts gör det riskfyllt för oss att sprida vårt koncept vilket vore synd inte bara för vårt företag utan även för välfärden i stort.

Jag köper inte motsättningen i att ha vänstervärderingar och vara en entreprenör samtidigt. Vänstern borde i stället lyfta vänsterentreprenörerna - det vill säga personer som driver samhällsnyttiga företag och stolt betalar skatt på sin vinst. Jag ses gärna på en lunch hos oss i Alby för att diskutera vinst i välfärden och annat som verkar oroa dig.

Med varma hälsningar

Rozze Baleng,

vänsterentreprenör