Debatt

M sätter aldrig svenska pensionärer först

Replik från Socialdemokraterna om pensionärsskatten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ingen pensionär ska betala högre skatt än löntagare, skriver Magdalena Andersson (S) och Peter Hultqvist (S).

Foto: TT/Montage

DEBATT

REPLIK. Ulf Kristersson (M) och Elisabeth Svantesson (M) har högt tonläge men inte mycket att komma med för att stärka äldres trygghet.

Socialdemokraternas besked är däremot glasklart: Höjda pensioner för vanligt folk och fler anställda i äldreomsorg och sjukvård.

Vår regering har redan avskaffat Moderaternas högre skatt på pensioner för alla inkomster upp till 17 000 kronor i månaden och totalt sänkt skatten för 1,7 miljoner pensionärer.

Moderaterna har i stället gång på gång lagt fram förslag om att öka skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer – inte minska den. Med stöd av Sverigedemokraterna lyckades Moderaterna till och med stoppa regeringens första pensionärsskattesänkning.

Vi socialdemokrater vill gå vidare och avskaffa pensionärsskatten för alla år 2020. Ingen pensionär ska betala högre skatt än löntagare – det är en grundläggande moralisk fråga för oss socialdemokrater.

Vi vill att den som har jobbat ett helt yrkesliv, men ändå har en låg pension, ska få höjd inkomstpension med upp till 600 kronor i månaden. Moderaterna har inget sådant förslag i sitt valmanifest och försöker ducka genom att hänvisa till pensionsgruppen. Men där har de borgerliga ledamöterna gemensamt förkastat vårt förslag.

Ekonomin måste stärkas för de allra fattigaste pensionärerna med höjda garantipensioner och bostadstillägg. Vi vill också förstärka pensionssystemet så att det fullt utbyggt ger vanliga löntagare en pension på 70 procent av slutlönen. Inte heller här ger Moderaterna tydliga besked.

En trygg ålderdom kräver också en välfärd att lita på. De kommande åren kommer vi bli fler äldre i Sverige och därför vill vi gå vidare och öka välfärdsinvesteringarna till minst 65 miljarder kronor.

Vi socialdemokrater vill bygga ett starkare samhälle med en trygg ålderdom för alla. Vi säger nej till skattesänkningar på upp till 60 miljarder kronor och prioriterar i stället en pension som går att leva på och fler välfärdsanställda när våra äldre blir fler.

Den nionde september är det upp till väljarna: Stora skattesänkningar för den enskilde – eller en trygg ålderdom för alla.

Magdalena Andersson, finansminister (S)
Peter Hultqvist, försvarsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Socialdemokraterna

LÄS VIDARE

Alla pensionärer ska få sänkt skatt

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Ulf Kristersson

Magdalena Andersson

Elisabeth Svantesson

Peter Hultqvist

Moderaterna

Pension