Vargen förstör livskvaliteten

Sven-Erik Sjölund (S) om varför han vill ha Nordanstigs kommun vargfri

Vargen är inte längre välkommen i Nordanstig kommun, Hälsingland.

Vargrevir är i allra högsta grad en fråga som varje kommun själv bör få besluta om, så att besluten flyttas ner till de människor vargen berör.Landets kommuner har i dag inte beslutanderätt när det gäller rovdjurspolitik. Däremot har vi som kommun rätt att uttrycka vår uppfattning, vilket vi i Nordanstig nu gör.

I går kväll beslutade vi i Nordanstigs kommunfullmäktige att bifalla den motion jag skrev i mars 2009, om att kommunen i alla kontakter med myndigheter ska påtala att vi inte vill ha vargrevir i kommunen.

Vargar strövar redan i dag fritt över kommungränsen. Så är det. Men det är en helt annan sak att har ett vargrevir om 8–15 vargar i området.

Det har inte funnits varg här på närmare 150 år, och saknaden har väl inte varit så stor.

Att vargen medför stora problem är det bara att titta på de vargtäta områden som finns i Sverige i dag för att se. Det jag hör många från Dalarna säga är att man i förväg inte kunde föreställa sig i vilken grad vargen skulle komma att påverka deras livskvalitet.

Därför vill inte jag ha vargrevir i Nordanstig:

Det skulle påverka möjligheten för djurägare, fäbobrukare och fårägare, att ha betesdjur. Samexistensen mellan varg och betesdjur är en omöjlighet. Det insåg våra förfäder för 300 år sedan.

Jakt med löshund blir nästintill omöjligt. Löshundsjakt är kultur och en viktig fritidssysselsättning och livskvalitet för många. Det skulle vara mycket tråkigt om den försvann. Många bor på landsbygden just för att kunna bedriva jakt.

Det skulle också innebära att människor inte vågar gå ut i skog och mark av rädsla för rovdjur, vilket vore mycket sorgligt. Jag är själv inte rädd för varg, men jag förstår att människor kan vara det. Om rädslan är befogad eller ej är irrelevant. Känslan är faktisk.

Vargen är inte ett utrotningshotat djur, det finns omkring 200 000–300 000 vargar i världen. Ändå väcker vargen starka åsikter. Många som uttalar sig bor inte i de vargtäta områdena som berörs.

Det jag är mest besviken på från vargförespråkarnas sida är att man inte har någon som helst förståelse eller empati för de människor som drabbas. Retoriken är anpassa dig eller flytta.

Det finns områden i Sverige som är positiva till vargen, det är kanske mer lämpligt att vargen håller till där än som i dag att reviren finns i de områden som är mest negativa till varg.

Sven-Erik Sjölund (S), Nordanstig

berättat för Ulrika Lundberg