Ge mammor och pappor samma rätt till barnbidrag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-11-26

Emma Henriksson (KD): Så vill vi göra föräldraförsäkringen mer flexibel

Emma Henriksson

Om en familjs vardag och livspussel hade varit en film hade regissörerna bland annat hetat Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och numera även Folkpartiet. Ja så kommer det att låta i dag när riksdagens socialförsäkringsutskott håller en öppen utfrågning om vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus. Gång på gång kommer vi att få höra om hur föräldrar är oförmögna att sköta sina liv och att alla familjer ska in i en och samma mall, hur de än ser ut. Någon respekt för flexibilitet och mångfald finns inte i manuset när socialdemokrater och liberaler tar fram sina pekpinnar.

Vad dessa klåfingriga partier ignorerar är att alla familjer är olika och att alla familjer har olika önskemål, åsikter och livssituationer. Att få bestämma själva över föräldraledigheten är också något som 84 procent av huvudrollsinnehavarna själva säger när vi frågar dem (Novus 2012). Vi ser tydligt hur samarbetet mellan regissör och huvudrollsinnehavare kommer att bli allt annat än en succé.

Som kristdemokrat vill jag inte styra familjepolitiken med pekpinnar. Tvärtom tror jag att familjerna själva är de bästa experterna och beslutsfattarna över vad som fungerar bäst i sin familjesituation. Som politiska företrädare måste vi hålla oss på rätt sida om gränsen för vad politiker får lägga sig i människors liv. Politikens uppgift är att stödja och förvalta de värden och förutsättningar som bidrar till att familjen kan fungera som en positiv gemenskap för dess medlemmar och därmed för samhället i helhet. Men att styra livet ska familjerna göra själva.

Självklart ska vi politiker inte blunda för att föräldraskapet i dag inte är så jämställt som det borde vara. Vi ska aktivt verka för att utjämna skillnader i förutsättningar. Men det är just förutsättningarna och de förväntningar som tenderar att styra våra livsval som vi med politik har befogenhet att peta i – inte i vilka livsval var och en slutligen gör. Det är lika viktigt på familjepolitikens område som att vi undanröjer hinder och förbättrar förutsättningar för jämställdhet i skolan, i vården och på arbetsmarknaden.

Mammor och pappor är lika mycket föräldrar och barn har behov av dem båda. Vår utgångspunkt är att det i första hand är för barnens skull det är viktigt att stödja den trend som sedan flera decennier går mot ett mer jämställt föräldraskap utan pekpinnar eller kvotering. Barn mår bra av att få bygga upp en nära relation med båda sina föräldrar, oavsett föräldrarnas relation med varandra.

Därför ska vi fortsätta ge samhällets stöd till ett gemensamt ansvar och öka förutsättningarna för båda föräldrarna att tillbringa mer tid med sina barn.

Därför har vi arbetat för den förändring som beslutas i dagarna om att mammor och pappor ska ha samma rätt att ta del av barnbidraget när de bär ett lika stort ansvar för barnen.

Därför arbetar vi för att förbättra stödet till föräldrar i samband med en separation.

Det är också därför vi vill ha ökad flexibilitet i föräldraförsäkringen – inte minskad.

I dagens föräldraförsäkring inskränks flexibiliteten när barnet passerat ett år – den tid då pappan oftast tar ut sina dagar. Genom att utöka föräldraförsäkringen med 30 dagar och säkra inkomstskyddet de första tre åren vill vi ge bättre förutsättningar för både mammor och pappor att använda flexibiliteten i föräldraförsäkringen. Så tar vi hänsyn till att familjer ser olika ut och har olika förutsättningar. Att barn har olika behov och föräldrar har olika önskemål och gör olika prioriteringar. Och att de är föräldrarna som ska vara regissörer i sitt eget liv. Det kommer Kristdemokraterna alltid att stå upp för!

Emma Henriksson (KD)

Familjepolitisk talesperson och bara regissör i min egen familjs vardag

Följ ämnen i artikeln