Klimatministern lär av SD – och skyller på MP

Janine Alm Ericson: Att se Pourmokhtari frågas ut i SVT var en trettio minuter lång plåga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-23

Trots Romina Pourmokhtaris envisa upprepningar finns ingenting av substans i det hon säger och regeringens klimatplan är lika tom på innehåll nu som den någonsin varit. Mest anmärkningsvärt är hennes oförmåga att se sitt eget ansvar och i stället utmåla MP som problemet, skriver Janine Alm Ericson.

DEBATT. Att se klimatministern frågas ut i SVT:s ”Trettio minuter” var en trettio minuter lång plåga. Trots envisa upprepningar finns ingenting av substans i det hon säger och regeringens klimatplan är lika tom på innehåll nu som den någonsin varit.

De väldigt många orden avslöjar bara den tomhet som hennes politiska eftermäle kommer att bli. Tomma tunnor skramlar mest.

 

Det finns flera saker jag reagerar på, men mest anmärkningsvärt är ändå hennes oförmåga att se sitt eget ansvar och i stället försöka utmåla Miljöpartiet som problemet.

Det är ett trick som hon lärt sig av Sverigedemokraterna och jag hade förväntat mig mer av någon som säger sig vara liberal än att hänfalla till osakliga beskyllningar för att rädda sitt eget skinn och inte bara verkningslösa politik, utan en som leder till ökade utsläpp.

 

Jag hann tappa räkningen på de gånger klimatministern försökte att måla ut Miljöpartiet som boven i dramat. Men det blir inte mer sant för att hon upprepar det många gånger.

Det visar bara på hennes egen svaga analys och slappa inställning till verkligheten. Historien är ju egentligen en helt annan. Nämligen att Liberalerna själva i allra högsta grad stod bakom den politik som hon nu avfärdar. Sedan blev regeringsmakten viktigare och då måste Sverigedemokraterna blidkas.

 

Den förra mandatperioden styrdes i mångt och mycket genom uppgörelserna i Januariavtalet. Där ingick Liberalerna, som därmed var med och godkände politiken.

När vi förhandlade hördes inga krav på att stoppa reduktionsplikten eller att kasta elbilsbonusen över bord.

Miljöpartiets politik för sänkta utsläpp har alltid inneburit en bredd av åtgärder, där ekonomisk politik för minskade utsläpp är ett ben genom principen att det är utsläpparen som måste betala. Där det aldrig handlat om att lägga alla ägg i samma korg.

 

Att utsläpparen ska betala är en princip som alla med ambitioner att sänka utsläppen och undvika extrema väderhändelser och höga kostnader i framtiden tidigare ställt sig bakom.

Så tyckte också Liberalerna då. Det var inte okänt att bränslepriserna skulle öka med höjd reduktionsplikt. Men alla klarar inte att ställa om snabbt och hela samhället måste vara med.

Därför drev vi i Miljöpartiet också reseavdrag, elbilsbonus, lantbruksavdrag, utbyggnad och mer pengar till underhåll av tåg och järnväg.

Därför driver vi i Miljöpartiet också förslag så som halverad matmoms, Sverigekortet som skulle ge alla kollektivtrafik för 499 kronor i månaden, sänkt skatt i glesbygdsområden och höjda stöd för de med minst marginaler – förslag som ger människor mer pengar i plånboken utan att öka klimatutsläppen. Så kan politiken hjälpa svenska hushåll genom klimatomställningen.

 

Det hade varit klädsamt av klimatministern att presentera egna förslag för sänkta utsläpp – eller att tala om att det inte är hennes prioriteringar, utan att det som nu är hennes uppdrag är att hjälpa Sverigedemokraterna att montera ned klimatarbetet och öka utsläppen.

Vi i Miljöpartiet fortsätter kämpa för sänkta utsläpp. Varje ton koldioxid som inte släpps ut i atmosfären är en vinst för framtiden. Vår politik är en bred palett av åtgärder som sänker utsläpp och går i linje med vetenskapen och klimatlagarna, såväl i Sverige som i EU.

Det är dags att vi får en regering som tar de svåraste utmaningarna på allvar och levererar en politik som sänker utsläppen och inte bara pratar.


Janine Alm Ericson, ekonomiskpolitisk talesperson och språkrörskandidat (MP)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.