Internet är inte boven

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-21

Sofia Mirjamsdotter om diskussionen kring unga och sociala nätverkssajter

Det larmas om att allt fler unga tjejer blir internetberoende. Eller beroende av sociala nätverkssajter.

Det finns säkert en och annan som inte kan hantera sitt nätanvändande, men innan vi målar upp stora svarta rubriker nu och gör internet till boven vill jag påminna om ett par saker.

1. Internet är en infrastruktur. Internet är en möjliggörare, inte något konstigt och farligt i sig.

2. Det ungarna gör på nätet idag är samma saker som deras föräldrar gjorde vid korvkiosken, på stan eller fritidsgården.

Alltså. När din dotter har svårt att gå och lägga sig på kvällen för att hon fastnat framför datorn är det antagligen för att hon umgås med sina vänner. Jag har svårt att se att sociala aktiviteter i sig skulle kunna kvala in som missbruk. Att vilja umgås, skvallra, och ha kontakt med vännerna är inte ett missbruk.

På min tid pratade man i telefon. Ibland halva nätterna, viskande så att inte föräldrarna skulle höra.

I dag sitter de vid sina datorer och pratar på msn eller Facebook eller Bilddagboken.

Ungdomarna håller dessutom på med något som inte riktigt var uppfunnet på min tid. Dom multitaskar. Så där vid sina datorer gör de flera saker på en och samma gång. Läser, skriver, pratar med vänner, lyssnar på musik, gör läxor och nöjessurfar i största allmänhet.

Skulle du begränsa din dotters bokläsande till max en timme om dagen? Eller förbjuda henne att umgås med vänner?

Så innan det brister ut moralpanik kring unga tjejers bruk av sociala medier vill jag säga – börja inte spionera. Det är mycket bättre att prata med sitt barn. Fråga hur hon mår och har det och vad hon haft för sig under kvällen på nätet.

Föräldrar ska inte veta allt. Försök minnas din egen ungdom, hur du kanske smet ut på natten, hade svårt att slita dig från kompisgänget och talade i telefon i timmar istället för att göra läxorna, innan du dömer ut internet.

Men. Om din dotter verkar må väldigt dåligt, om hon börjar skolka, om hon är hålögd och personlighetsförändrad och sticker iväg utan att meddela var – då ska du agera förälder och ta ansvar. Då ska du se till att hon lägger sig i tid och sätta upp regler för mobilanvändande. Det förekommer ju att tjejer får agera psykologer åt sina vänner via sms hela nätterna – och det är inte okej.

Men observera – detta gör du om din dotter börjar missköta skolan eller visar uppenbara tecken på att må dåligt.

I de allra flesta fall lider hon knappast av något allvarligare än att vara just tonåring, och det kan inga förbud i världen bota.

Sofia Mirjamsdotter

Följ ämnen i artikeln