Landsbygden – mer än brott och hockey

Debattörerna: Stockholmsfixeringen ger en snedvriden bild av Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-02-05

De stora tidningarna har i dag i praktiken retirerat till storstäderna. Det påverkar vilka ämnen som tas upp av makthavarna – vilket påverkar de övriga nio miljoner invånare som inte bor i Stockholm, skriver debattörerna.

DEBATT. De stora mediehusen i Stockholm är skrämmande ensidiga i sin bevakning av Sverige – 85 procent av nyheterna om Sverige utanför Stockholm i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen handlar om brott, olyckor och sport.

Denna snedvridna bild av Sverige som en livsfarlig plats med bara en och annan elitidrottsklubb som undantag sätter agendan för den samhällspolitiska debatten – och riskerar att ytterligare öka klyftan mellan stad och land.

Det framkommer i en studie av hur de fyra stora tidningarna i Stockholm bevakar Sverige. Studien är gjord av journaliststudenterna Camilla Jara och Lisa Johansson vid Södertörns högskola på uppdrag av Svensk Lokalmedia, och presenteras vid Norrbotten Media Week i veckan.

De stora mediehusen i Stockholm är nyhetsledande på nationell nivå. De frågor som lyfts upp i Dagens Nyheter eller Aftonbladet sätter agendan för den samhällspolitiska debatten.

De påverkar vilka frågor som det politiska systemet ska prioritera, vilka problem som ska lösas och vad som ska anses viktigt i samhället.

De stora tidningarna med bas i Stockholm har i dag i praktiken retirerat till storstäderna.
Denna Stockholmscentrering får konsekvenser.

En tidigare studie av Dagens Nyheter visar att antalet artiklar som rör Sverige utanför Stockholmsområdet nästan halverats mellan 2004 och 2014. Nästan hälften av nyheterna handlar om olyckor och brott, kulturen syns något medan regional politik och landsbygdsfrågor knappast syns alls (Nygren och Althén 2014: Landsbygd i medieskugga).

Den nya studien som gjordes av bevakningen första halvåret 2017 bekräftar denna bild, och visar att den även gäller för de andra Stockholmsbaserade mediehusen. I studien analyseras innehållet på nyhetssajter för de fyra mediehusen, alla nyheter som har sitt ursprung utanför Stockholm under sju dagar utspridda under tiden januari–juli. Totalt 643 nyheter.

  • Flest nyheter fanns på Aftonbladets sajt, men dessa hade till 60 procent producerats av nyhetsbyrån TT. Även SvD hade många nyheter, men nästan bara från TT. Dagens Nyheter och Expressen hade färre nyheter, men gjorde oftare egna uppföljningar.
  • När det gäller nyheternas ursprung är alla fyra Stockholmsmedierna helt beroende av regionala och lokala medier.
    Hälften av alla nyheter kommer ursprungligen från dessa medier, och när det gäller resten är det mest pressmeddelanden, officiella hemsidor eller att det inte syns var nyheter kommer från. Bara i sju procent av fallen syns det att redaktionen själv tagit fram nyheten.
  • Bilden av Sverige utanför Stockholm är densamma i alla fyra tidningar – fyra av tio nyheter handlar om brott, en dryg fjärdedel handlar om olyckor och sporten har knappt en femtedel. Tillsammans står dessa ämnen för 84 procent av allt som Stockholmsmedierna berättar om ”resten av landet”.
    Andra ämnen som ekonomi/näringsliv och sociala problem får tre-fyra procent och politik samlar knappt två procent under denna vecka (totalt elva artiklar i de fyra tidningarna).

Det är vissa delar av landet där bilden är särskilt mörk – när det gäller Malmö, Sörmland, Gävleborg, Västmanland och Västernorrland handlar nästan alla nyheter om brott och olyckor.

Lite tillspetsat kan man säga att det bara finns två sätt för landet utanför Stockholm att synas i de stora agendasättande medierna – att bli platsen för grova våldsbrott eller att skaffa sig ett lag i fotbollsallsvenskan eller SHL.

Berättelserna om den vardag, den politik och de beslut som påverkar de nio miljoner svenskar som inte bor i Stockholm, når däremot inte längre huvudstaden och dess makthavare.
I en tid av ökande polarisering är det en skrämmande nyhet.

Stefan Eklund
Gunnar Nygren


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln