Vi vill inte stoppa selfies, utan mobbningen på nätet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-03-24

Friends: Kritiken mot #unselfie visar hur hård tonen kan vara på sociala medier

Kränkningar på nätet är ett stort problem bland unga. Detta var något Friends ville belysa med #unselfie – men vårt budskap har missuppfattats av många och ingen är mer ledsen för det än vi. Friends kommer alltid att stå på de utsatta barnens sida.

De senaste dagarna har Friends initiativ #unselfie fått hård kritik i sociala medier. Friends står på mobbarna sida”. ”Friends vill förbjuda selfies”. ”Friends tycker utsatta barn ska gömma sig”.

Detta är några av reaktionerna på Twitter. Och vi kunde inte ha hamnat mer fel i vårt budskap. Friends är en organisation som sedan 1997 haft ett enda mål – att förebygga mobbning och stötta barn och unga som är utsatta för kränkningar.

Bakgrunden till att vi började prata om #unselfie på vår Facebooksida samt på Instagram är den Nätrapport som Friends släppte i tisdags. Den visar att var tredje barn har blivit kränkt på nätet det senaste året och att en majoritet av kränkningarna är kopplade till olika normer om utseende.

Ofta handlar det om sårande kommentarer i samband med att bilder läggs upp i olika sociala forum.

Med anledning av rapportens resultat ville vi lyfta fram det faktum att det finns en stor press på unga i samhället kopplat till utseendenormer. För en stund ville vi därför uppmuntra de som följer oss på Facebook och Instagram att flytta fokus från utsidan till insidan. Alla är vackra precis som de är oavsett hur många likes de får.

Med det menar vi inte att selfies borde förbjudas, och det här är ingen kampanj för att minska antalet selfies.

Men vi ser att många som lägger upp bilder på sig själva får taskiga kommentarer. Det är dock inte den som lägger upp bildens fel att den blir utsatt – självklart inte. Och vi menar definitivt inte att ett sätt för utsatta barn att skydda sig från nätkränkningar är att gömma sig bakom en svart profilbild.

Vi vet att kränkningar på nätet inte stoppas genom att unga slutar lägga upp selfies. Kränkningar, oavsett arena, stoppas genom ökad kunskap och ansvarstagande från vuxna.

Det har stormat hårt kring #unselfie den här veckan vilket tyder på att många bryr sig om frågan om ungas trygghet på nätet. Tonen har bitvis varit väldigt hård och även det är ett bevis på att vi behöver lyfta frågan om hur vi kommunicerar mot varandra i sociala medier.

Det faktum att #unselfie inte var någon stor kampanj utan en av många statusuppdateringar vi gör på Facebook varje vecka visar vilken enorm genomslagskraft sociala medier har idag. Inte minst bland unga.

Därför känns det viktigare än någonsin att fortsätta jobba för ett tryggt klimat på nätet – och det är ett långsiktigt förebyggande arbete som ständigt måste pågå.

Lars Arrhenius
 

Följ ämnen i artikeln