Att bara tala om saken löser inga problem

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-04-11

Replik från M om nyanlända och jobb

Elisabeth Svantesson.

REPLIK. För att bryta det stora bidragsberoendet räcker inte ord. Efter åtta år har inte ens hälften av de nyanlända ett arbete. Så kan det inte fortsätta. Nu krävs reformer.

Det är djupt oroande att ministern, som ett av få förslag, vill utöka traineejobben som hon meddelade på fredagen. Denna åtgärd är ett fiasko. Av tidigare löften om tiotusentals platser har enbart blivit omkring 100 stycken. Att göra mer av det som inte fungerar löser inga integrationsproblem.

Skillnaden i sysselsättning är fortfarande stor mellan kvinnor födda i andra länder och i Sverige. Det skiljer 20 procentenheter. Att Arbetsförmedlingen måste bli bättre på insatser för utrikes födda kvinnor har vi Moderater påpekat under en lång tid och de fick också ett förstärkt uppdrag att göra det 2014. Nu måste regeringen se till att myndigheten genomför detta.

Moderaterna har lagt en rad förslag för bättre integration och jobb. Vi vill till exempel att samhällsorientering blir obligatoriskt på riktigt. Det handlar bland annat om vikten av egna ansträngningar för att få ett jobb och rätten till utbildning.

Vi föreslår även en utbildningsplikt för nyanlända vuxna utan motsvarande grundskola. Och vi vill att Migrationsverket redan dag ett frågar asylsökande – vad kan du jobba med? Jobbsökande ska ske i syfte att få ett jobb och inte i syfte att kunna fortsätta ta emot bidrag. Genom vår första jobbet-anställning lär man sig jobbet på jobbet.

Ylva Johansson verkar däremot tro att allt löser sig bara man talar om saken. Men det är inte fler möten som kommer att lösa integrationsproblemen. Sverige behöver  reformer annars kommer integrationsproblemen att bli större   – med ett Sverige som dras isär som följd.

Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson (M)

Följ Debatt på Facebook!

Följ ämnen i artikeln