Debatt

Det är jag som är den verkliga belastningen

Debattören: Jag har genomgått 400 operationer – men det är min läkare som kallas belastning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag är van att anses som tärande av Moderaterna, men jag blir rent ut sagt förbannad när de även säger att min läkare är en belastning, skriver Petra Hall, som lider av en kronisk sjukdom.
Jag är van att anses som tärande av Moderaterna, men jag blir rent ut sagt förbannad när de även säger att min läkare är en belastning, skriver Petra Hall, som lider av en kronisk sjukdom.

DEBATT

Det var med stor förvåning jag hörde Ulf Kristersson yttra orden att invandringen är en belastning. Det var så utstuderat, för det var ingen slump att han sa exakt så, oavsett om han senare försökte kasta skulden på kritikerna för att de medvetet missförstått.

Kristersson är en medietränad proffspolitiker, klart han vet vad varje ord betyder och hur de används i olika sammanhang. Det är han som fördummar debatten när han påstår att han är missförstådd. Han kastar ur sig ett påstående som drabbar alla invandrare, varav 97 procent är vanliga hederliga medborgare, precis som du och jag.

Jag reagerade kraftigt. Varför? Jo, för det är jag som är en belastning för samhället och som har varit det i nästan hela mitt liv, till skillnad från en majoritet av invandrarna.

Jag har en kronisk sjukdom som bröt ut när jag var 11 år och jag har genomgått närmare 400 operationer under de senaste 48 åren. Varje operation kostar stora pengar som samhället betalar. Jag opereras fyra gånger per år. Vissa år har de varit fler operationer, andra färre, men genomsnittet är nu fyra gånger per år.

Dessa operationer måste genomföras så att jag inte kvävs till döds, då jag har ett virus i struphuvudet som växer som godartade tumörer och riskerar att blockera min andningsväg. På grund av alla operationer har jag även fått ärrbildningar och har heller inte kunnat prata sedan 1998, då stämbanden är förstörda. Jag andas genom en tub i halsen, en så kallad trackeostomi.

Den akuta trackeostomin gjordes lokalt här i Norrbotten 1998 av en polsk läkare. Jag blev sedan remitterad till Sahlgrenska i Göteborg och under nästan 20 år behandlades jag av en av Sveriges, om inte Europas, bästa öron-, näsa- och halskirurger där. Eftersom jag snart fyller 59 år, så börjar de läkare som vårdat mig gå i pension och ersättas av nya läkare.

Min dåvarande läkare hade tränat upp två unga läkare att ta över och bli skickliga kirurger. Jag valde Mohammed. En timid och lugn man, som är metodisk, inlyssnande och mycket kompetent. Jag litar på honom och hans bedömningar om hur länge vi törs vänta innan jag måste opereras nästa gång, så att jag inte riskerar att kvävas och dö.

Så här har ni mig, en svensk med anor från minst 1600-talet, som kostar samhället massor med pengar varje år, och som har gjort det i 48 år. Jag orkar inte jobba längre, efter 18 år, då min sjukdom till slut satte stopp.

Moderaterna pratar om att det ska löna sig att jobba. De har under åratal gjort klart för mig att jag är en belastning, då jag inte bidrar till samhället längre på grund av att jag är sjuk.

Deras politik talar också sitt tydliga språk. Under Alliansens styre sänkte de min sjukersättning två gånger. Några jobbskatteavdrag fick jag förstås inte, för jag jobbade ju inte, trots att jag betalar skatt på min sjukpension.

Inför valet 2018 sa Moderaterna att de vill sänka sjukersättningen (igen), ge de som jobbar ännu ett jobbskatteavdrag och som grädde på moset ville de höja momsen på maten.

Min sjukersättning baseras på den lön jag hade 1997, för det var sista gången jag jobbade 100 procent. När jag senare jobbade 25 procent under några år, eftersom jag hade så usel ekonomi på grund av Alliansens politik, så fick jag inte den nya lönen tillgodoräknad mig, då jag inte jobbat 100 procent.

Så när jag brände ut mig och inte orkade jobba längre och blev 100 procent sjukpensionär igen, så ramlade jag ner på samma sjukersättning som grundas på den lön jag hade 1997, inte den inkomst jag hade 2012.

Jag försökte verkligen jobba, men orkade inte. Och det lönade sig inte ens på 25 procent.

Högkostnadsskydden är fantastiska, men jag går i taket på de olika skydden varje år. Vissa mediciner ligger heller inte under högkostnadsskyddet, så jag har extrautgifter på grund av min sjukdom med ungefär 500 kronor per månad, en utgift inte många fullt friska har.

Jag får det bara sämre. Och sämst har jag haft det när Moderaterna fått bestämma. Nu anses alltså även min läkare Mohammed vara en belastning enligt Kristersson, bara för att han är invandrare.

Vad har Mohammed gjort för fel för att bli utpekad som en belastning av Kristersson? Han har ändå bott i Sverige i större delen av sitt liv, utbildat sig här. Han är läkare och betalar mer i skatt än jag. Han bidrar till att Sverige har en bra sjukvård.

Han och andra invandrare har slitit hårt under hela pandemin i sjukvården. De har sett till att jag fått mina livsnödvändiga operationer, lika regelbundet som innan pandemin slog till.

Jag är van att anses som tärande av Moderaterna, men jag blir rent ut sagt förbannad när de även säger att min läkare är en belastning, och Sverigedemokraterna – som Moderaterna ser som ett naturligt samarbetsparti – vill gå ännu längre. De vill ”skicka hem” Mohammed.

Men han är redan hemma, för i mitt Sverige är varken den som behöver hjälp eller den som kommer hit och vill ge hjälp en belastning.

Vi föds alla som en belastning. Vi belastar samhället med vårt behov av skola, barnomsorg, högre studier, sjukvård, tandvård, infrastruktur med mera. Till och med han som undrade vad fan han egentligen får för sina skattepengar har fått sina studier betalda av samhället.

En svensk som är frisk, arbetar och betalar skatt belastar sannolikt ändå samhället genom att ha ett stort klimatavtryck. Genomsnittssvensken förbrukar i dag resurser som om vi hade 4 jordklot, visar en undersökning av Världsnaturfonden.

Och den rikaste procenten i världen står för 15 procent av de globala utsläppen, lika mycket som alla EU-länder tillsammans. Så kanske är det dags att vi i debatten i stället frågar oss #vemärinteenbelastning ?


Petra Hall, kroniskt sjuk sedan 48 år tillbaka och sedan fyra månader med styrelsen för Vänsterpartiet i Piteå


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Ulf Kristersson

LÄS VIDARE

DEBATT: Sluta svartmåla afghaner, Jimmie

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Kristersson

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Sjukförsäkringen

Rasism