SD sitter på läktaren och gör en halmgubbe

Moderaten Hans Wallmark, ordförande i EU-nämnden, svarar på Åkessons EU-kritik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-03

Att bara nämna de negativa sidorna av EU-samarbetet är inget annat än ett försök att konstruera en halmgubbe. Dessutom går Jimmie Åkessons inställning till unionen i otakt med folkviljan. Replik från EU-nämndens ordförande Hans Wallmark.

DEBATT. Jimmie Åkessons kritiska inställning till EU går i otakt med folkviljan. Det krävs ingen djupare analys av hans inlägg för att se att han missar målet.

Problemet är ju inte EU i sig självt. Tvärtom. Vi ska vara mycket glada att vi är del av världens mest välutvecklade internationella samarbete, som gör att vi kan hantera gränsöverskridande frågor, vilka Sverige på egen hand svårligen hade kunnat lösa.

Däremot finns det ibland skäl att vara kritisk mot den politik som EU-institutionerna, där Sverige är representerat, tar fram.

Men att bara nämna de negativa sidorna av EU-samarbetet är inget annat än ett försök att konstruera en halmgubbe. Det tjänar debatten inte på och är inget som lägger grunden för en saklig utvärdering av vårt medlemskap i unionen, som Åkesson påstår sig vilja se.

Faktum är att svenskarnas stöd för vårt EU-medlemskap aldrig har varit större – och motståndet aldrig har varit mindre. Stödet har varit starkt under lång tid, men kriget i Ukraina har av lätt insedda skäl bidragit till att ytterligare stärka det.

Ett annat exempel är det faktum att brexit knappast blev den succé som ”lämna-sidan” lovade de brittiska väljarna.

Jag tror att väljarna förstår att det inte finns någon perfekt organisation, än mindre om den är politisk.

Med EU-samarbetet är det många viljor som ska samsas och gemensamt kunna fatta beslut. Det enda man kan vara säker på i ett sådant sammanhang är att politiken inte alltid blir exakt den som man själv hade önskat.

Däremot överväger med råge de positiva delarna med vårt EU-medlemskap. Det ser väljarna. Och deras intressen tas bäst tillvara av politiker som faktiskt försöker påverka EU-politikens innehåll.

För Sverige kan påverka EU. Ett aktuellt exempel är att den M-ledda regeringen har fått gehör för att EU ska fokusera mer på konkurrenskraft, handel och tillväxt. Frågor som onekligen ligger i Sveriges intresse.

Men Sveriges EU-politik bör bli ännu mer framåtlutad för att kunna påverka EU-samarbetet ännu mer.

Dessvärre har SD en tendens att sätta sig på läktaren och bara kommentera, hellre än att faktiskt försöka påverka. Ett sådant förhållningssätt till EU-politiken ligger inte i Sveriges intresse.


Hans Wallmark, ordförande i EU-nämnden (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.