Vi har alla ett ansvar – även kändisar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-06-22

Slutreplik från Jonas Mosskin om psykisk ohälsa

Jonas Mosskin, leg psykolog.

Gensvaret på min debattartikel om faran med att gjuta cement över känslolivet har varit enormt. Uppenbarligen är det väldigt många som delar min oro för ett samhälle där vi inte får vara sårbara, be om hjälp och uppmanas att bita ihop i stället för att ta tag i våra problem.

Psykologen Mattias Lundberg skriver i en replik att han delar mina åsikter på ett generellt plan. I vissa fall kan det vara bra att lägga band på känslor. Men vi vet från psykologisk forskning att det sällan är en bra långsiktig strategi att gjuta cement över känslolivet. Men Lundberg menar att det är fel av mig att angripa en kändis som Tina Nordström och skriver: ”Det är olyckligt att en representant för psykologkåren inte bejakar varje människas rätt att använda de strategier som denne anser fungera.”

Jag bejakar självklart den rätten även för Nordström. Men samtidigt har vi alla, oavsett om vi är psykologer, journalister, kändisar eller vanliga medmänniskor, ett ansvar för att vad vi säger och hur andra uppfattar det vi säger. Det är anmärkningsvärt att DN låter Nordströms naiva och samhällsfarliga uttalande och attityd stå helt okommenterat.

Varje år beräknas psykisk ohälsa kosta Sverige 70 miljarder kronor. Aldrig har jag i mitt arbete som organisationskonsult eller i mötet med privata klienter mött någon som sagt: jag borde bitit ihop lite längre. Samhället och arbetslivet borde ha en mer förebyggande och medmänsklig inställning till psykiska problem. Det verkar till exempel Mind för. Förutom att det är samhällsekonomiskt lönsamt är det också ett mänskligare samhälle.

Jonas Mosskin

Leg. psykolog, organisationskonsult och styrelsemedlem i Mind

Följ ämnen i artikeln