Föräldraförsäkringen behöver moderniseras

Replik från Moderatkvinnorna om att göra det möjligt att överlåta dagar till någon man inte bor med

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2023-09-11 | Publicerad 2023-09-05

Nu genomför regeringen nödvändiga reformer av föräldraförsäkringen – reformer som Strandhäll själv inte prioriterade att genomföra när hon var ansvarig minister. Replik från Josefin Malmqvist.

REPLIK. Sverige har länge varit ett av världens mest jämställda länder, men på senare tid har jämställdheten stannat av eller gått åt fel håll.

Nu genomför regeringen nödvändiga reformer av föräldraförsäkringen – reformer som S-kvinnor och Strandhäll (S) själv inte prioriterade att genomföra när hon var ansvarig minister.

 

Barnomsorg, avskaffad sambeskattning, föräldraförsäkring, jobbskatteavdrag och rut-avdrag har gjort Sverige till ett av världens mest jämställda länder. Det har stärkt kvinnors möjlighet att delta på arbetsmarknaden och därmed gett ökad makt och självbestämmande.

På senare tid har dock utvecklingen stannat av. Nu krävs nya reformer.

 

Forskning från IFAU visar att femton år efter det första barnet har inkomstskillnaden mellan pappan och mamman i genomsnitt ökat med 32 procentenheter. En delförklaring är att kvinnor tar ut största delen av föräldraledigheten.

Vi vill ge föräldrar fler verktyg och ökade möjligheter att använda föräldrapenningen flexibelt. Det vet individerna bättre hur de gör än Annika Strandhäll.

 

I dag är det inte möjligt att överlåta dagar till någon närstående som man inte bor med, vilket skulle underlätta för många familjer, i synnerhet ensamstående och stjärnfamiljer. Dagens 90 reserverade dagar för respektive förälder ska fortsatt inte kunna föras över. 

Fler kvinnor än män har ensam vårdnad om ett barn eller har barnet boende hos sig på heltid eller i en hög utsträckning.

En överlåtelsemöjlighet kan därför vara särskilt värdefull för kvinnor, som kan få möjlighet att gå tillbaka till arbete eller studier tidigare än i dag.

 

Samtidigt måste mer göras för ökad jämställdhet. Regeringen vill bland annat göra fler dagar med föräldrapenning till dubbeldagar, så att båda föräldrarna kan vara hemma samtidigt.

Dubbeldagarna har gett ökad sannolikhet att pappor tar ut mer föräldraledighet och positiva effekter för mammors hälsa. Reformerna är två av Moderatkvinnornas 123 reformer för att möta 2020-talets jämställdhetsproblem.

Nu manar vi S-kvinnor att presentera konkreta åtgärder, med stöd i forskning och beprövad erfarenhet, i stället för slängiga ideologiska pamfletter om hur människor ska leva sina liv.


Josefin Malmqvist, ordförande Moderatkvinnorna

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.