Gå inte Putins väg – behåll sanktionerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-06-22

Anna Maria Corazza Bildt: Regeringen måste att göra allt för att få med samtliga EU-länder

Att i dagsläget tumma på de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland vore att ge carte blanche till Putin, skriver debattören. Bilden är ett montage.

DEBATT. Fred, frihet och demokrati är inget vi kan ta för givet i Europa och att i dagsläget tumma på de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland vore att ge carte blanche till Putin.

När Europas stats- och regeringschefer sammanträder den 28 juni för att med sex månader förlänga sanktionerna måste internationell rätt gå före ekonomiska intressen. Sanktionerna är ett svar på de ryska aggressionerna i östra Ukraina och kommer endast lyftas när Minsk II-avtalet har genomförts. Kriget pågår fortfarande i det tysta med dagliga beskjutningar, stora humanitära umbäranden och begränsad rörlighet för internationella observatörer och civilbefolkningen. Det är därför viktigt att EU står enade bakom sanktionerna tills Ryssland respekterar avtalet.

Jag hör nu röster både i Sverige och i övriga Europa som vill mildra eller helt avveckla dessa sanktioner eftersom de anser att det blivit för kostsamt att upprätthålla dem. Jag upplever dock att det finns ett missförstånd kring vad EU:s åtgärder innehåller.

Vi har beslutat att införa inreseförbud och frysa ekonomiska tillgångar för högt uppsatta nyckelpersoner i den ryska eliten, begränsa tillgång till kapitalmarknaden för statsägda ryska bolag samt avsluta all handel med vapen och militär utrustning. De är specifikt utformade för att slå mot ansvariga i Kreml och inte mot Rysslands befolkning.

Att Ryssland i sin tur har infört handelsstopp för vissa europeiska varor, bland annat jordbruksprodukter, är beklagligt. Men ett avskaffande EU:s sanktioner leder inte automatiskt till att Rysslands importstopp upphävs. Och faktum är att trots den minskade försäljningen till Ryssland så är EU:s export av jordbruksprodukter större nu än den var innan sanktionerna infördes.

Däremot vore det en stor seger för Putin att lyckas splittra EU:s enighet som är vår viktigaste tillgång i kampen mot en regim som förtrycker sin egen befolkning och inte drar sig för att rita om Europas karta med militära medel.

I Europaparlamentet har jag varit pådrivande för ett tydligt fördömande av det ryska agerandet och stöd för en förlängning av sanktionerna. Det är något som samtliga partigrupper utom de högerextrema, inklusive SD, ställt sig bakom.

Nu vill jag uppmana den svenska regeringen att göra allt för att få med samtliga europeiska regeringar. Att i det här läget släppa på sanktionerna skulle endast uppfattas som en legitimering av det ryska agerandet, undergräva EU:s trovärdighet som utrikespolitisk aktör och spela Putin rakt i händerna.

Anna Maria Corazza Bildt

Europaparlamentariker (M)

Medlem av Europaparlamentets delegation till Ukraina

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen
Ukraina