Vi behöver en realistisk kriminalpolitik, Ghazale

Replik från Moderaterna om kampen mot gängvåldet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-03-22

Polisen Nadim Ghazale beskriver högersidan i svensk politik som ideologiskt marinerad och med skygglappar. Hos oss finns inga skygglappar. Vi kommer göra det som krävs mot brottsligheten. Replik från Louise Meijer och Fredrik Kärrholm, Moderaterna.

REPLIK. Enfaldiga, ideologiskt marinerade och med skygglappar. Så beskrivs högersidan i svensk politik av polisen Nadim Ghazale. Högern vägrar, menar Ghazale, att begripa att brottslighet beror på stora och komplexa orsakskluster.

Vi vill försäkra Ghazale om att vi noggrant läst den nya Brå-rapport som han hänvisar till. I rapporten anges flera riskfaktorer för brott, bland annat föräldrarnas uppfostringskompetens, skolproblem och brottsliga kamrater.

Individfaktorer är brottstillåtande attityder och bristande impulskontroll.

Vårt mål är att minimera samtliga faktorer. I Tidöavtalet framhålls att det brottsförebyggande arbetet ska prioriteras samtidigt som förslag gällande en rad straffskärpningar lyfts fram.

Just nu pågår dessutom ett politikutvecklingsarbete inom Moderaterna med fokus på brottsförebyggande reformer och fler tidiga insatser. Det finns inget motsatsförhållande mellan skärpta straff och förebyggande insatser.

Ghazale föreslår att vi ska ta större intryck av Danmark. En del av den framgångsrika politiken är skärpt föräldraansvar.

I Danmark minskas barnbidraget om föräldrarna misslyckas med att ta ansvar för sina barns skolgång. En annan dansk åtgärd är att kraftigt minska invandring från icke-europeiska länder.

Det finns många olika förslag och metoder som används i andra länder för att minska kriminaliteten, man bör titta på framgångsexempel och ta dessa i beaktande när man formulerar politiska förslag i den svenska kontexten. Danmark är ett sådant exempel.

Vi behöver både skärpta straff och en lång rad förebyggande åtgärder: fler i arbete, ökat föräldraansvar och bättre stöd, mer ordning i skolan, starkare socialtjänst med högre förtroende i utsatta områden. Det handlar om att ge alla barn likvärdiga livschanser.

Hos oss finns inga skygglappar. Vi kommer göra det som krävs.


Louise Meijer, tingsmeriterad jurist och gruppledare för Moderaterna i justitieutskottet
Fredrik Kärrholm, kriminolog, tidigare polis och ledamot för Moderaterna i justitieutskottet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.