Din polisledning för oss ner i avgrunden

Polisen Dan Holmberg i öppet brev till rikspolischefen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-15

Att polisen inte kan lösa de samhällsproblem vi har är ytterst problematiskt och det grundar sig i ledarskapet på alla nivåer, skriver polisen Dan Holmberg i ett öppet brev till rikspolischefen Anders Thornberg. Bakom honom justitieminister Gunnar Strömmer.

DEBATT. 2024 har jag tjänstgjort i 40 år som polis med blandade erfarenheter av allt en polis kan komma i kontakt med.

Men det som sticker ut allra mest är den ständiga kampen mellan medarbetare/medarbetarorganisationer och polisledning. Vi ägnar hutlöst stor mängd adekvat produktionstid åt att diskutera strukturella och kulturella problem oss emellan.

Att polisen som en av landets viktigaste samhällsfunktioner inte kan lösa de samhällsproblem vi har är ytterst problematiskt och det grundar sig i ledarskapet på alla nivåer.

 

När en uppenbar försämring meddelas sent en fredagseftermiddag blir det oroligt i produktionsleden. Någon eller några som tar sig mod att uttrycka sina farhågor kring beslutet blir klassade som obekväma, illojala och där tog en utvecklingsmöjlighet slut.

När myndighetsanställda inte vågar, vill eller kan ventilera sina åsikter eller har ett annat ställningstagande än sin chef är repressalier ett faktum. Följden blir missunnsamhet och särbehandling.

Den typen av ledarskap skickar oss över stupet på väg ner till avgrunden.

 

Nu prövas ledarskapet igen i en verksamhet som ska ha ett högt rättspatos, åsiktsfrihet och vara en lärande organisation.

Det är helt uppenbart att vi inte har lärt oss hur ett ledarskap ska utformas. Att vara ett stöd oss i produktionslinan med viktiga incitament för att vi ska kunna göra ett professionellt arbete till gagn för rättssäkerheten och servicen till medborgarna.

 

Senaste raden av händelser har satt just ledarskapet i fokus på ett tragiskt sätt men det har också gett korruptionen inom myndigheten ett ansikte. Något som tyvärr har pågått i decennier.

Vänskapsrekryteringar och vänskapskorruption i olika former är en farsot som måste bekämpas innan vi kan bekämpa både inre och yttre hot mot vårat samhälle.

Lojaliteten till uppdraget som polis/civilanställd enligt polislagens första och andra kapitel är det som håller verksamheten strax över vattenytan. Den enskildes ego måste underordna sig samhällsuppdraget som vi anställda har signat oss för.

 

Beslutet om att digitalisera polismyndigheten som rättsvårdande instans är ett katastrofalt beslut. Att medborgaren har möjligheten att författa sin egna brottsanmälan är obegripligt.

Jag har skrivit interna mejl till dig, Anders, och processledarna om e-tjänsternas dysfunktionella status.

Jag som förundersökningsledare på Polisens kontaktcenter hanterar dessa anmälningar och jag lägger ner mer än 90 procent av dem för att anmälningarna är så usla.

Jag har anledning att anta att du inte har tagit del av mitt mejl som finns att hämta hos registratorn i Stockholm eftersom e-tjänsterna inte stoppats.

 

Inkommande skrivelser, e-brev, e-tips och e-anmälan är utan inbördes rangordning de mest rättsosäkra systemen av alla system jag hanterar.

Huvudspåret som uppenbarar sig bakom dessa tjänster är att tillgängligheten till landets polisstationer kraftigt har skalats ned och ska strypas ännu mer.

Det finns en mängd händelser där medborgare vittnar om att man inte har fått tillträde för att anmäla ett brott, bland till och med grova brott, eller för att till exempel lämna in hittegods.

Digitaliseringen kan aldrig ersätta det mänskliga mötet. Hur ska vi anställda i myndigheten få hjälp av medborgarna när vi stänger dem ute?

Över en miljon medborgare är på olika sätt drabbade av utanförskap på grund av digitaliseringen. De stängs ute och kan inte/får inte besöka en polisstation.

Svaret är att de måste boka tid med Bank-id eller ringa 114 14 som saknar personal. En lösning jag har hört är att man ringer 112 i stället – eller att man ställer klockan och går upp på natten för att anmäla. Orden för att beskriva en obegriplig hantering är slut.

 

Som högsta polischef är ansvaret ditt. På 90-talet hade landet över 350 öppna polisstationer och i dagsläget strax över 100 som dessutom bara är öppna under vissa tider.

Ofattbart och oförståeligt. En polisstation ska vara garanten för trygghet, säkerhet och tillgänglighet i samhället. I svåra tider är det än viktigare. Landsbygden har plågats länge av faktumet av avsaknad av en trygg plats att gå till dygnet runt.  

 

Det finns tid och det finns möjlighet att förändra. Besluten är politikernas och ditt. Jag tog dig på orden när du sa att du ville veta vad som skaver i verksamheten så nu vet du.

Synd att det behövdes ett öppet brev i media för att få din uppmärksamhet. Gör om gör rätt.


Dan Holmberg, polisinspektör, förundersökningsledare PKC Stockholm/Gotland, sektion 2 Norrtälje


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.