Nu har ni chansen att göra pensionen rättvis

Debattören: Unik möjlighet när pensionsgruppen nu görs om

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-01-14

Pensionsgruppen utvidgas till att omfatta riksdagens samtliga partier. Det öppnar en unik möjlighet att lägga fram konkreta förslag för jämställda pensioner mellan män och kvinnor, skriver sparekonomen Shoka Åhrman.

DEBATT. Skillnaden mellan mäns och kvinnors pension är allt för stor och väldigt lite har gjorts av politikerna i pensionsgruppen för att minska skillnaden de senaste mandatperioderna.

Den utvidgade och nystartade pensionsgruppen har nu en unik möjlighet, ett window of opportunity, att lägga fram konkreta förslag för jämställda pensioner.

 

Vid en månadslön på 30 000 kronor före pensionen får kvinnor närmare 600 kronor mindre än män i månaden i pension. Faktum är att kvinnor får 20 procent mindre än män i den allmänna pensionen. Och räknas också tjänstepension, kapitalinkomster och arbetsinkomster, ökar klyftan till hela 30 procent.

Det är en påtaglig påminnelse om de utmaningar kvinnor fortfarande står inför när det gäller att säkra en rättvis och jämställd ekonomisk framtid. 

 

Förklaringen ligger i att kvinnor när de uppnår pensionsåldern ofta har färre arbetade år totalt, fler år med deltidsarbete och högre andel frånvaro på grund av föräldraledighet, vabb och sjukdom och att kvinnodominerade yrken har lägre lön än mansdominerade.

Resultatet blir att det totala intjänandet till pension är högre hos män än hos kvinnor.

 

Jämförelsetjänsten Min pension släppte nyligen en rapport som visar att skillnaderna i kompensationsgrad, de första pensionsuttagens andel av de förväntade slutlönerna, minskar något mellan könen.

Minskningen beror på en ökning i tjänstepensionen i framför allt offentlig sektor, medan skillnaden i allmän pension består.

 

Det krävs reformer som främjar jämställdhet på arbetsmarknaden, stödjer kvinnors ekonomiska egenmakt och ser över hela pensionssystemet.

I höstas utvidgades Pensionsgruppen och inkluderar alla partier. Samtidigt har de stora reformerna för pensionsålder och fondtorget sjösatts – vilket skapar ett ”window of opportunity” att ta tag i de jämställdhetsreformer som Pensionsgruppen enades om redan 2017.

Lite har hänt sedan dess och nu finns alltså en unik möjlighet.

 

Pensionsmyndighetens rapport för mer jämställda pensioner ger exempel på jämställdhetsåtgärder som efterlevandeskydd för inkomstpension, möjligheten att dela inkomstpensionsrätt, låta sambor med barn överföra premiepensionsrätt och att se över avgiften vid överföring av premiepensionsrätt.

Utöver dessa förslag kan en ökad andel premiepension och en utvidgad möjlighet till löneväxling förbättra pensionen för kvinnor.

 

En ökad andel premiepension i den allmänna pensionen är ett potentiellt effektivt steg. Värdeutvecklingen för premiepensionen har historiskt sett varit högre än för inkomstpensionen, vilket kan ge en högre pension utan ökade kostnader.

Löneväxling är en annan viktig aspekt som kan bidra till att minska pensionsklyftan. SPP:s förslag om ”Löneväxling för alla” öppnar upp möjligheten för fler att ta del av förmånen, vilket skapar en mer rättvis och jämställd arbetsmarknad.

Genom att erbjuda breddad löneväxling ges alla arbetstagare lika möjligheter att stärka sin pension, oavsett kön och inkomstnivå.

Slutligen, för att verkligen värdera hela pensionen och ge individen större makt över sin ekonomi, krävs det reformer som inkluderar tjänstepension och privat pensionssparande.

 

Även om vi ser en gradvis minskning av pensionsklyftan mellan könen, är det viktigt att inte förlora fokus på de stora utmaningarna. Det handlar om att minska det ofrivilliga deltidsarbetet, att lönebildningen fungerar mer jämställt och att ansvaret om barn fördelas lika mellan könen.

Politiken kan mycket mer på arbetsmarknads- och pensionsområdet och behöver skynda på.


Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP och Storebrand

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.