Dags att politiker lär sig att uppföra sig

Debattören: Vi behöver en uppförandekod för oss förtroendevalda

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-02-07 | Publicerad 2017-02-05

Vi som är aktiva inom politiken behöver ha en tydlig moralisk kompass i vårt arbete. Politiken behöver en code of conduct, skriver Åsa Lindhagen.

DEBATT. Rasism och nationalism är på frammarsch i västvärlden. I USA har en ny president tillträtt som har agerat sexistiskt och kränkande mot kvinnor, förklarat krig mot den fria pressen och öppet gett uttryck för sina rasistiska åsikter.

Samtidigt har faktaresistensen blivit alltmer påtaglig. Nyligen visade den sig i ett smått absurt inslag i amerikansk tv där företrädare för den nya administrationen i Vita Huset talade om ”alternative facts”, alternativa fakta, vilket torde vara en definitionsmässig omöjlighet. 

Utvecklingen väcker berättigad rädsla hos många människor, men manar också till handling för alla oss som tror på demokrati, mänskliga rättigheter och frihet.

Vi politiker har ett stort ansvar för den utvecklingen. Och det gäller även i Sverige. Vi som är aktiva inom politiken behöver ha en tydlig moralisk kompass i vårt arbete. Politiken behöver en code of conduct.

I näringslivet och ideell sektor är diskussionen om uppförandekoder ständigt närvarande. Men i politiken, där vi arbetar med värderingar dagligdags, förekommer sällan sådana diskussioner.

Att politiker och andra som deltar i det offentliga samtalet använder korrekta fakta utan att förvränga dem är grundläggande för att demokratin ska må bra. Samhället har slagit in på en farlig väg när åsikter eller falskheter börjar framställas som fakta. När fakta alltmer blir till något som kan debatteras offentligt, där man kan tycka för eller emot.

Samtidigt tenderar sakfrågorna att få för lite utrymme i det offentliga samtalet. I stället förekommer argument som handlar om att en politiker är ”naiv”, ”verklighetsfrånvänd” eller ”känslokall”.

Att beskriva andra politiska företrädare eller deras åsikter i förminskande ordalag riskerar att minska människors tilltro till politiken generellt.

Vi bör i stället debattera i sak och sträva efter en nyanserad debatt samt fokusera på vad vi själva vill, snarare än vad den andre gör fel.

I en tid när högerpopulistiska krafter växer sig starkare behöver vi politiker som håller sig till fakta och som aldrig kompromissar med grundläggande demokratiska värden. Politiker som strävar efter lösningar snarare än att vinna politiska poäng i något som kan likna ett spel. För politik är inget spel. För mig och många andra är det djupaste allvar.

Detta är tider då politiskt mod och ledarskap behövs mer än på mycket länge. Det behövs en uppförandekod i politiken, en moralisk kompass att förhålla sig till när vår demokrati sätts på spel.

Här är några av vad jag uppfattar som de viktigaste delarna i en sådan kod:

Stå upp för mänskliga rättigheter: Stå alltid upp mot rasism, sexism, funkofobi, och homofobi. Peka inte ut grupper eller tala om människor i negativa hatfulla ordalag.

Respektera medborgarna: Berätta vad du och ditt parti vill istället för att berätta vad andra partier har gjort fel. Tala om sak i stället för person.

Ta ansvar och fokusera på lösningar: Ta ansvar för den politik du och ditt parti driver och skyll inte ifrån dig. Lyssna och var öppen för att samtala över parti- och blockgränser och för att kunna ändra åsikt.

Bygg politik på korrekta fakta: Fakta är fakta och ska alltid behandlas med respekt. Anpassa inte statistik eller visa upp halva bilden. Sträva alltid efter att beskriva verkligheten såsom du uppfattar att den är, snarare än vad som kan ge tillfälliga poäng i media.

Sprid hopp och framtidstro: Svartmåla inte vårt eget land. Även om vi lever i en tid där rörelser i världen försöker slå split mellan människor och ställa oss mot varandra så vet vi att en annan väg är möjlig. Att demokratiska värden, medmänsklighet och frihet alltid kommer att segra förr eller senare.


Åsa Lindhagen, socialborgarråd i Stockholms stad (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.