Tuffare tag i flykting- politiken helt fel väg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-07-08 | Publicerad 2015-07-07

Det här fotot, från augusti förra året, visar flyktingar som väntar på att få kliva ombord på kustbevakningens fartyg utanför Lampedusa.

Människor flyr från förföljelse och krig och söker en fristad någonstans. En liten del av dem kommer till Sverige. Vi har faktiskt skyldighet att öppna vårt samhälle för dessa människor. Och denna skyldighet kan inte för mig som liberal kompromissas bort. Vi behöver ju dessa människors arbetskraft och kompetens. Så om vi sänker trösklarna in på arbetsmarknaden blir det lättare att komma in och få det första jobbet. Det gäller såväl för infödda svenskar som invandrare. Det första jobbet är absolut allra viktigast - för alla. Får man inte det första jobbet kan man ju inte heller få det andra, och så vidare.

De flesta partier intar nu en allt tuffare attityd i flyktingpolitiken. Det vill inte jag. Läser i vårt partiprogram i (Fp). ”Viktigast idag är att värna asylrätten och driva på för en gemensam och human flyktingpolitik i hela EU”. Jag håller därför med Frida Johansson Metso (Fp) när hon argumenterar i flyktingpolitiken. ”Integration kräver trygghet, trygghet kräver personliga uppehållstillstånd (PUT)”. Mycket intressant är att ta del av rapporten ”900 miljarder skäl att uppskatta invandringen”, som presenterades under Almedalsveckan i Visby. Rapporten är en analys av invandringens effekter på de offentliga finanserna i Sverige 1950-2014. Den är författad av Sandro Scocco och Lars Fredrik Andersson. De säger att invandringen är en god affär för Sverige. De säger vidare att ”Utan efterkrigstidens utlandsfödda skattebetalare hade skattkistan saknat i snitt 65 miljarder per år”.

Det viktigaste skälet till att det blir så, som jag uppfattar det, är befolkningspyramiden, det vill säga att vi blir allt äldre i Sverige. Samtidigt som det föds alldeles för få barn. Läste också en artikel i Dagens industri, författad av ett antal vd:ar Michael Wolf, Swedbank, Kai Wärn, Husqvarna group med flera, som skriver att näringslivet är i stort behov av de människor och kompetenser som kommer från andra länder. De skriver. ”När fler utlandsfödda får jobb inom sitt utbildningsområde stärker vi människor och underlättar integrationen. Det är dags för fler i näringslivet att kliva på tåget”. De fortsätter. ”Det är bra för våra företag. Det är bra för Sverige. Och det är bra för var och en av de människor som sitter på en unik kompetens men saknar möjlighet att använda den”.

Så varför är det så svårt att ha ett helhetsperspektiv när det gäller invandringen? Och varför ser vi invandringen som en kostnad, även på lång sikt? När den i verkligheten inte är det!

Bertil Rylner

Folkpartiet Jönköping

Följ ämnen i artikeln