Nya i Sverige ska ta större eget ansvar

Tidöpartierna: Vi är överens om nytt integrationspolitiskt mål

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-04-18

M, KD, L och SD är överens om ett nytt integrationspolitiskt mål som betonar individens eget ansvar. Det bygger på bland annat självförsörjning, svenska språket, normer, värderingar och utbildning, skriver Johan Pehrson, Elisabeth Svantesson, Linda Lindberg och Magnus Jacobsson.

DEBATT. Sveriges integrationspolitik har misslyckats. Därför har Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna kommit överens om ett nytt integrationspolitiskt mål som betonar individens eget ansvar, och som bygger på målsättningar om bland annat självförsörjning, svenska språket, normer och värderingar och utbildning.

 

Sverige har stora integrationsproblem, även bland barn och unga. Den senaste Pisa-undersökningen visade ett historiskt tapp i kunskaper. Var fjärde elev kan inte läsa ordentligt. Problemen är stora för elever med utländsk bakgrund.

Arbetslösheten är ungefär tre gånger högre bland utrikes födda än inrikes födda. Samtidigt letar företagen med ljus och lykta efter nya medarbetare. Nästan vart fjärde företag uppger att bristande språkkunskaper är orsaken bakom rekryteringssvårigheterna.

 

Integrationsproblemen har lett till utanförskap, som i sin tur lett till kriminalitet och parallellsamhällen, framför allt i våra utanförskapsområden. Otryggheten är stor och tilliten är lägre till svenska myndigheter. Det är uppenbart att den förra regeringen misslyckats med integrationspolitiken.

Därför behöver Sverige ett nytt mål för integrationspolitiken.

Dagens integrationspolitiska mål om lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund, har legat fast i sin nuvarande lydelse sedan 2008.

Målet har varit utgångspunkten för olika regeringars styrning av integrationspolitiken.

 

Det nya integrationspolitiska målet bygger på att man också har ett eget ansvar att integrera sig. Samhället ska både ställa krav och ge möjligheter.

Utgångspunkten måste vara att varje person som kommer till Sverige själv ansvarar för att lära sig svenska, hitta ett jobb och bli en del av samhället. I utbyte ska samhället erbjuda möjligheter att integrera sig – till exempel genom att man får ekonomiskt stöd av samhället de första åren i Sverige. 

 

Vi har redan lagt om stora delar av integrationspolitiken – det handlar initiativ kring högre krav på Sfi, starkare incitament att arbeta och en helt ny obligatorisk kurs som avslutas med ett prov om hur Sverige fungerar.

Vi har satsat på idrott i utsatta områden, kvinnors organisering och barns språkkunskaper.

 

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har enats om ett nytt mål som bygger på flera olika typer av integration – ekonomisk, språklig, demokratisk, social och kulturell integration och ett särskilt utbildningsmål för att fler flickor och pojkar med utländsk bakgrund ska klara skolan.

Vi ska ha ett tydligt mål för ekonomisk integration som stadgar att fler ska försörja sig själva. Kunskaperna i svenska språket ska öka, den demokratiska delaktigheten och förtroendet för samhällets institutioner ska öka och fler barn med utländsk bakgrund ska ta gymnasieexamen.

 

I grund och botten handlar social och kulturell integration om att fler ska känna tillhörighet. I vårt Sverige får man vara sig själv, äta vilken mat man vill och fira vilka högtider man vill, men grundläggande normer och värderingar som kommer till uttryck i lagstiftning ska förankras i var och en som lever och bor i Sverige.

Det handlar om att alla, vuxna och barn, oavsett vilken bakgrund man har ska kunna leva ett fritt och självständigt liv. Ett liv där självklarheter som exempelvis rätten att välja sin egen partner ska kunna tas för given.

Det är uppenbart att vi behöver en ny politik – som tar ett helhetsgrepp om vad det innebär att integrera sig. Nu ska hela samhället jobba för att fler ska kunna bli en del av Sverige.


Johan Pehrson, partiledare samt integrations- och arbetsmarknadsminister (L)
Elisabeth Svantesson, finansminister (M)
Linda Lindberg, Gruppledare (SD)
Magnus Jacobsson, integrations- och arbetsmarknadspolitisk talesperson (KD)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.