Låt miljonärer betala sina lyxvillor själva

Debattörerna: De som bor i de dyraste husen ska också betala mer i fastighetsskatt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-11-21 | Publicerad 2016-11-17

I dag har vi ett skattesystem som är riggat för att gynna de rikaste, skriver Ulla Andersson och Nooshi Dadgostar.

DEBATT. En 15-rumsvilla i Djursholm som är värd 40 miljoner och har egen tennisbana och utomhuspool får lika hög fastighetsavgift som en normal villa i Vännäs utanför Umeå.

Det är knappast vedstapeln utanför husväggen eller närheten till eljusspåret som är orsaken. Utan den förra högerregeringens, bristande, känsla för rättvisa som nu manifesterat sig på ännu ett område. Våra hem.

När Fredrik Reinfeldts regering år 2008 tog bort den progressiva fastighetsskatten och i stället införde en nästan helt ”platt” så kallad fastighetsavgift, så startade en omvänd Robin Hood-effekt som vi nu ser slå mot vanliga familjer och pensionärer som bor i ordinära hus.

Lika för lika skulle det vara. Alla ska betala lika mycket. Men från helt olika förutsättningar.

Med dagens system bidrar alla som över huvud taget har ett hus i Sverige, som är taxerat för en miljon kronor eller mer, med precis lika mycket. Den stora ökningen av taxeringsvärdena innebär att just de med lägst värderade hus kommer få kraftigt ökade fastighetsavgifter när de nya taxeringsvärdena fastställs 2018.

Snitthöjningen beräknas till 25 procent medan små kommuner som just lilla Vännäs i Umeå kan få ändå upp till 45 procents höjning. Det innebär cirka 1 700 kronor mer per år för småhusägaren i Vännäs, men ingen höjning alls för lyxhuset i Djursholm, eftersom det redan slår i fastighetsavgiftens tak.

Vänsterpartiet anser att dagens system för fastighetsbeskattning är djupt orättvist och bör ändras snarast.

Fastighetsskatten bör vara progressiv i meningen att en villas marknadsvärde bör slå igenom mer i beskattningen än i dag. Dagens system är inget annat än ett oblygt krattande för de välbärgade. Varför ska människor med vanliga inkomster som bor i vanliga villor och radhus betala skatterabatter för miljonärerna i Djursholm, Limhamn, Lidingö och Örgryte?

Vänsterpartiets konflikt med regeringen i budgetförhandlingarna är att vi i dag har ett skattesystem som är riggat för att gynna de rikaste. Och att regeringen, med socialdemokraterna i spetsen, vägrar i grunden att göra något åt det.

Fredrik Reinfeldt skapade stora avdragsmöjligheter för de rikaste på en mängd områden. Vi har jättelika företag som Volvo och SKF som knappt betalar någon bolagsskatt alls, medan en liten blomsterhandel kan betala mer skatt än Volvo. Vi har ingen arvsskatt eller förmögenhetsskatt och så har vi alltså denna orättvisa fastighetsavgift, som gynnar dem med de dyraste husen, slott och herrgårdar.

Vänsterpartiet har lagt konkreta förslag för att skattesystemet ska funka för alla, inte bara dem som har det bäst ställt. Exempelvis har vi föreslagit att avdragsmöjligheterna i bolagsskatten minskas, att det införs ett tak och en minskning av ränteavdragen, samt att det införs en förmögenhetsskatt för stora förmögenheter.

Vi anser självklart också att fastighetsskatten måste vara mer rättvis än i dag. Avskaffandet av fastighetsskatten har också snabbt drivit upp bostadspriser i storstadsregionerna, i motsats till vad som sas. Något som tvingar många att överbelåna sig och utsätta sig för stor ekonomisk risk.

Vi föreslår att fastighetsskatten blir mer progressiv så att de som bor i de dyraste villorna betalar mer i fastighetsskatt. Det kan göras genom att taket i fastighetsavgiften årligen räknas upp mer än i dag eller genom att dyra villor över ett visst taxeringsvärde bidrar mer.

Begränsningsregeln i fastighetsskatten kan behöva utökas till att gälla alla. Då behöver personer med låga inkomster inte drabbas om deras hus ligger i ett område med höga taxeringsvärden.
Den orimliga fastighetsavgiften ska ersättas med ett system där alla betalar rimlig skatt efter det marknadsvärde huset man bor i faktiskt har. Den som har guldkranar i badrummet, havsutsikt från verandan och tre salonger i fil ska också betala skatt därefter.


Ulla Andersson
Nooshi Dadgostar


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.