Inget visar att marknadshyror ökar byggandet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-08-26

Slutreplik från Nina Lundström om bostadspolitik

SLUTREPLIK. Robert Hannah beskriver läget på bostadsmarknaden i sin replikmin artikel. Vi är helt överens om att mer måste göras för att det ska byggas mer. De senaste åren har flertalet viktiga förslag passerat riksdagen.

Men på ett viktigt centralt område skiljer vi oss åt. Jag vill inte införa marknadshyror. Det vill Jan Björklund och Robert Hannah. Genom att ta bort konsumentskyddet – både rätten till kollektiva förhandlingar samt prövning utifrån bruksvärde – undermineras besittningsskyddet. Hyresgästernas förhandlingsstyrka gentemot hyresvärdar försvagas.

På vilket sätt kommer höga marknadshyror underlätta för studerande, personer utan fast anställning, barnfamiljer och äldre? Självfallet påverkas hyresnivåerna uppåt och kraven på hyresgästernas betalningsförmåga ökar.

Det finns inget belägg för att marknadshyror ökar byggandet. När hyresrätten blir en dyr och osäker boendeform ökar dessutom trycket på att äga.

Däremot vet vi att höga hyror påverkar vilka som kan efterfråga hyresrätter. Alliansen införde hyresgarantier samt ett höjt kommunalt bostadstillägg för pensionärer. 

Folkpartiets utspel innehåller inga reformer för att göra det möjligt att ekonomiskt efterfråga bostäder vid införande av marknadshyror. Inga höjda bostadsbidrag, varken för unga, barnfamiljer eller äldre. Jan Björklund och Robert Hannah föreslår inte social housing, alltså hyreslägenheter med hyrestak, inkomsttak och speciella köer. Länder med marknadshyror har social housing och bostadsbidrag.

Jan Björklund och Robert Hannah förordar marknadshyror. Jag säger nej till deras förslag om marknadshyror.

Nina Lundström

Bostadspolitiker

Fd riksdagsledamot och fd talesperson i bostadsfrågor (FP), reservant i Folkpartiets arbetsgrupp

Följ ämnen i artikeln