Män hade tur i år – högriskspel lönade sig på börsen

2021 blev ett toppenår på börsen. Speciellt för männen – deras högriskspel gav i år mer än kvinnornas mer trygga aktieinvesteringar.
– Grattis till männen, ni vann i år men låt inte aktieyran stiga åt huvudet, säger FOMY:s expert Sharon Lavie.

Privatekonomi

Av: 

Mira Micic

Tobias Österberg

Män är mer riskbenägna, kvinnor är mer riskkalkylerande.

Just 2021, som blev ett toppenår på börsen, gav männens högriskspel mer. Men FOMY:s expert Sharon Lavie höjer ett varnande finger.

– Hög risk kan också innebära platt fall. Ett år som 2021 händer inte så ofta.

TT har med hjälp av Euroclear Swedens aktieägarstatistik tagit fram vilka aktier som har störst andel män respektive kvinnor. Resultaten blir väldigt generella, det finns förstås massor av kvinnor och män som inte följer dessa mönster.

Klart högre lyft

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Statistiken visar att det för män vid enskilda aktieköp kan sluta med riktiga krascher, men också med kraftiga lyft. De typisk manligt ägda aktier spretade mellan en topp på 538 procent och en botten på minus 58 procent. Men om chansningarna sprids över de tio mest manligt ägda aktieslagen, och på motsvarande sätt bland aktierna som har störst andel kvinnor i ägarleden, så går männen tydligt segrande ur den kampen, i alla fall i år – plus 61 respektive 21 procent för de aktieportföljerna.

Det kvinnliga ägandet har betydligt mindre spridning i kursutveckling, topparna är lägre, men flopparna få.

– Vissa år lönar det sig att vara mer riskfylld, andra inte alls, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

”Kan leda till katastrofer”

Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted.

Exempelvis hade 2018 sannolikt sett annorlunda ut, det var ett dåligt börsår, som generellt gynnar hur kvinnor överlag placerar sina pengar – mer långsiktigt.

– Då var det bättre med defensiva aktier, säger Frida Bratt och får medhåll av Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted:

– Att männen tar en större risk än kvinnorna är ett välkänt fenomen, på gott och ont. Å ena sidan behöver vi kvinnor inspireras generellt att investera långsiktigt och att ta risker. Men jag upplever att män chansar mer vilt än vad kvinnor gör, vilket kan leda till katastrofer.

Stabila företag bland kvinnors favoritaktier

Ser man på kvinnornas favoritaktier är det i hög grad stabila stora företag med hög igenkänning bland gemene man. Männen har stora inslag av ny teknik, gaming och verkstad.

Euroclear Swedens analytiker Krister Modin gör ungefär samma reflektion:

– Det som är mest tydligt är att bland kvinnor är det till stor del kopplat till väldigt välkända och etablerade företag, långsiktigt hållna och som haft god utveckling under lång tid.

Männen är mer riskbenägna, det typiskt manligt ägda bolaget svänger mer upp och ner.

– Jag tror att man ändå kan skilja det åt genom att det finns ett större inslag av chans, inte kanske en beräknad risk, men chans med hur männen agerar.

– Det är inget fel i att testa nya marker, men risken är att man blir bränd och då aldrig vågar hoppa på börs-hästen igen. Personligen och ser jag hellre att bulken av mina pengar utvecklas bra och med mindre risk – än satsar mina sparade pengar på företag som är väldigt volatila, säger Sharon Lavie.

Däremot kan det vara intressant att testa andra och mer chansartade vatten, konstaterar Sharon Lavie. Men med en mindre del av ens sparande.

– En bra utgångspunkt är att man bestämmer sig för hur stor andel av sitt sparande man kan tänka sig chansa med, kanske 5-10 procent passar bra? Och ha kul och våga lite mer med de pengarna, säger hon.

 

Diskutera artikeln på FOMY:s nya Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

Kvinnor långsiktiga

Henrik Johansson, vd för Unga aktiesparare ser en tydlig skillnad vad gäller de unga killar och tjejer som anmäler sig till förbundets olika kurser och evenemang. Medan kvinnor är i majoritet på grundläggande utbildningar, är det flera killar på föreläsningar som till exempel tar upp teknisk analys av aktieutveckling.

– Jag brukar säga att killar är mera riskbenägna vilket gör att flera kommer i gång med aktiesparande men kvinnor har fördelen av att man är mera riskkalkylerande, så om de väl kommer i gång har de en mycket bättre risknivå i förhållande till sin privatekonomi, säger Henrik Johansson till TT.

– Risken är mycket större att en kille bränner sig skitmycket och aldrig vill spara i aktier igen medan en kvinna som kommer in blir mycket mera långsiktig.

BolagAndel män %Utveckling 2021 %
Plejd74,6110
Starbreeze72,58
Metacon71– 20
Embracer70,5– 12
Cell Impact69,76
Hexatronic68,8538
VNV Global68,86
Samhällsbyggnadsbolaget68,7140
Azelio68,4– 58
Stillfront68,2– 48
BolagAndel kvinnor %Utveckling 2021 %
Ica-gruppen45,930
H&M44,8- 6
Billerud44,731
Sweco44,64
Axfood4426
SEB43,565
Wihlborg42,223
Electrolux professional41,539
Ericsson41,1– 3
SCA40,63

Fotnot: Kurser avlästa under vecka 47.
Tänk på att placeringar i aktier och fonder alltid är förenat med risk. Det finns aldrig några garantier för att du får tillbaka hela summan du har satt in – och värdet på investeringarna kan både öka och minska.

Nyfiken på att investera i aktier? Lär dig börsen från grunden:

Publisert:

Aftonbladet

/

FOMY

/

Privatekonomi

LÄS VIDARE

Investerar du manligt eller kvinnligt?

FOMY

Prenumerera på FOMY nyhetsbrev

Lär dig mer om börsen. Få inspiration, aktiekunskap, smarta experttips och kloka investeringsråd – nytt brev varannan tisdag.

Ja, tack!

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Elin Wieslander och Mia Carron
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET