Så skyddar du ditt sparande mot inflationen

Tre experter: Så gör du om du har dina sparpengar på börsen eller på sparkonto

Uppdaterad 2022-11-30 | Publicerad 2022-05-14

Inflationen slog nya rekord – och fortsätter att stiga brant.

Samtidigt visar en ny rapport att var tredje kvinna är osäker på hur hon bör göra med sina sparpengar när inflationen är hög.

Här är experternas bästa tips.

Efter en lång period med låg inflation har den börjat stiga. Nya siffror från SCB visar att inflationen fortsätter uppåt och till en ny rekordnivå på 6,4 procent, efter att ha landat på på 6,1 procent i mars. Det är den högsta siffran sedan 1991.

Samtidigt visar en undersökningen som Kantar-Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och Robur att dubbelt så många kvinnor som män är osäkra på vad de bör göra med sitt sparande när inflationen är hög.

På frågan om man har eller kommer att göra några ändringar i sitt sparande med anledning av den stigande inflation svarade var tredje kvinna, drygt 30 procent, att hon inte vet vad hon borde göra.

Motsvarande siffra för män är 16 procent.

De flesta har sina sparpengar antingen på ett sparkonto och/eller på börsen.

Och i år har även börsen svajat ordentligt. Så vad kan man göra?

Här ger tre experter dig sina bästa råd om hur du bör agera för att skydda dina sparpengar.  

 

MISSA INTE: FOMY:s nya Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

Experternas råd: Så skyddar du dina besparingar vid hög inflation

Sharon Lavie, sparekonom på SAVR

Sharon Lavie, sparekonom på SAVR

Om du har sparpengar på börsen:

  • Pengar du ska ha de närmaste tiden ska du inte ha på börsen. Det kan kännas surt att sälja av nu när vi sett så breda nedgångar, men inget säger att det inte kan fortsätta med ett tag till. Därför är mitt tips att sälja av.
  • Ska du ha pengarna på lång sikt så bör du låta dina investeringar vara. Historiskt har utvecklingen på börsen varit positiv och om fem år eller mer kan denna nedgång återhämtat sig och värdet stigit. Det är inte heller dumt att månadsspara på så sätt får du fler andelar fonder nu när det är lite rea på börsen. Varje andel kan växa och effekten kan bli positiv över tid. 

Att sälja av för att köpa igen lite senare är inte en taktik jag rekommenderar. Risken är att du säljer för billigt och köper tillbaka när priserna redan gått upp.

Har du pengarna på ISK (investeringssparkonto) ska du komma ihåg att du betalar en schablonskatt oavsett hur det går. Du betalar ingen skatt vid försäljning. Det betyder att man både kan tappa ett värde på börsen och behöva betala skatt, vilket givetvis är surt men så systemet fungerar. Skulle statslåneräntan stiga nästa år så skatten på ISK blir ännu högre, stiger även skattesatsen på ISK (och kapitalförsäkringar) 

  • Därför är det bättre att ha fonder som inte avkastar så mycket som tex räntefonder och i viss mån blandfonder (beroende på andel räntor) på ett fondkonton och inte ISK. 

Om du har sparpengar på sparkonto:

Har du pengar på sparkonto så skattar du bara på räntan du får, vilket är lågt om du ens får ränta på pengarna. Här är det viktigt att tänka på att inflationen äter upp värdet på sparkonto med låg eller ingen ränta.

Så jämför olika sparkonton och flytta dina pengar dit de ger bäst ränta. Kom dock ihåg- ska de användas som buffert vill du ha fria uttag, kontot ska ha insättningsgaranti (lag numera) , pengar som ska användas på lång sikt har bättre potential att växa på börsen.

Magnus Hjelmér, vardagsekonom, ICA Banken

Magnus Hjelmér, vardagsekonom, ICA Banken

Om du har sparpengar på börsen: 

Vi fattar inte alltid rationella ekonomiska beslut. Det sägs att smärtan att förlora pengar upplevs ungefär dubbelt så starkt som nöjet av att vinna pengar. Fenomenet kallas för förlustaversion. Det här gör att det kan kännas svårt att sälja av fonder/aktier med förlust, fastän det kanske är ett klokare beslut än att behålla dem. Risken om man inte säljer är att man följer med ännu djupare ner i hålet, något som är väldigt aktuellt just nu när börsen rasar.

  • Sätt upp en strategi: Det är ofta klok att hålla sig till en strategi när det kommer till dina placerade pengar. Exempelvis ”Om mina fonder/aktier går ner mer än 15 procent då säljer jag”. Detta räddar dig ofta från just förlustaversionen.
  • Fonder: Tänk på att räntefonder, framförallt långa räntefonder, oftast påverkas negativ av räntehöjningar vilket inte gör det till den där säkra hamnen vi är vana vid. Det kan dock fortsatt vara ett bättre alternativ än rena aktiefonder.
  • Aktier: Höjd ränta, som en effekt av inflationen, gör att vissa branscher drabbas hårdare än andra. Exempelvis fastighetsbolag som har mycket lån påverkas kraftigt av höjda räntor. Historiskt har banker, verkstadsbolag och energibolag klarat sig bättre. Tänk på hur just dina aktier påverkas av kommande räntehöjningar.

Om du har sparpengar på sparkonto: 

Inflationen minskar värdet på pengar vilket gör sparkontot till en otacksam plats att placera sina pengar på. Som tur är gäller även värdeminskningen för dina bolån, om vi nu ska se något positivt med eländet.

  • Inflationen är verkligen svår att komma undan, det du kan göra är att leta efter bank/institut som erbjuder någon form av ränta. Det kan innebära att du behöver låsa in pengarna en period, så det behöver du kolla upp, läs det finstilta.
  • Vågar man ta mer risk så kan man placera pengarna i alternativa sparformer som exempelvis konst, ädelmetaller, fastigheter eller andra samlarobjekt. Det här är förknippat med betydligt högre risk än sparkontot och du kan faktiskt förlora alla pengar.

Madelén Falkenhäll, analytiker och privatekonomisk expert, Swedbank

Om du har sparpengar på börsen: 

För att inte pengarna ska minska i värde behöver avkastningen vara högre än inflationen.

En lagom inflationsnivå brukar ofta innebära god utveckling på börsen, men väldigt hög inflation kan påverka företag och därmed aktiemarknaden negativt.

Är man väldigt insatt och intresserad kan man studera hur olika branscher historiskt har reagerat i tider av inflation och placera sitt sparande utifrån det. Vissa branscher kan gynnas och andra få det svårare i tider med hög inflation och stigande räntor.

  • Men för den vanliga spararen tycker jag att man ska se över så man ha en god spridning på sitt sparande. Att man till exempel har det placerat i ett antal fonder med olika inriktning och olika risknivå. Bredare fonder som placerar i bolag globalt kan till exempel vara bra alternativ.
  • Men i dessa tider när det är oroligt på många sätt gör man bäst i att hålla sig lugn och låta pengarna vara tills börsen återhämtar sig. Då kan man se över sitt sparande så man känner sig trygg i hur det är placerat.
  • Man skyddar sina pengar genom att sprida sitt sparande och spara långsiktigt. Och det kan vara klokt att just nu sitta still i båten och vänta ut börsnedgången.
Madelén Falkenhäll, analytiker och privatekonomisk expert, Swedbank

Om du har sparpengar på sparkonto:

Med den inflation som är nu är det svårt att inflationsskydda pengarna på ett sparkonto.

Med låg inflation kan man hitta alternativ där räntan på ett sparkonto ändå kan överstiga, till exempel konton där man binder pengarna för en viss tidsperiod. Men med den höga inflation som är nu kommer pengarna minska i värde på ett sparkonto. Det är dock viktigt att ha till exempel sin sparbuffert där man snabbt kan komma åt pengarna och då är ett sparkonto bra. Men man vill inte ha mer pengar än nödvändigt på sitt sparkonto.

  • Känner man att man har för mycket på sitt sparkonto kan det vara ett bra tillfälle att placera pengarna i t ex fonder nu när börsen har sjunkit så mycket. Det är dock viktigt att utgå från på hur lång tid man sparar pengarna och hur stor risk man är villig att ta. Sannolikt återhämtar sig börsen och då kan man få en god avkastning på sparandet.
  • Man kan också placera i till exempel fonder med lägre risk, men där ändå den förväntade avkastningen över tid ligger över inflationen.

Man ska dock komma ihåg att man inte bör placera pengar som man inte har råd att förlora på börsen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET