Det här ska du odla just nu – vårens bästa tips

Artikeln innehåller annonslänkar

Är det försent att börja odla nu? Nejdå inte alls! Läs våra tips för att komma igång med odlingen idag. Oavsett om du vill odla i din trädgård eller på balkongen.

Att odla sina egen potatis, chili och vitlök står på mångas önskelista. Men är jag försent ute för att börja odla nu i vår? Nej, inte alls. Det är mycket enklare än vad man tror att komma igång. Även om du är lite sent ute.

Odla chili

Chili är både gott, snyggt och faktiskt ganska enkel att sköta om. Om du vill plantera din egen chili ska du så två till tre frön i en kruka med vanlig matjord. Ställ sedan krukan på något varmt ställe, förslagsvis nära ett element. När grodden kommit upp behöver den ljus och när den är ca 15 cm hög är det dags att plantera om den. Ställ ut krukan när det börjar bli runt 10 grader (både natt och dag) om du inte har tillgång till ett växthus. När chilin sedan vuxit till sig gillar den inte att stå i direkt solljus. Ställ den gärna lite i skuggan och kom ihåg att vattna rikligt. Speciellt på soliga dagar. Läs mer och köp din chili här! (Annons)

Vill du köpa omplanteringskrukor hittar du dem här! (Annons)

Odla vitlök

Har du små vitlökar som vill ut i grönsakslandet? Så fort tjälen gått ur marken kan du plantera ut dina vitlökar. De kan planteras lika väl i balkonglådan som i pallkrage eller ute på friland. Ett tips är att plantera vitlök över hela grönsakslandet. Då hjälper den lilla löken till att hålla både skadeinsekter och sorkar borta. Läs mer och köp här! (Annons)

Odla tomat

Börja med att köpa små tomatplantor redan nu i april. Vill du odla tomaterna på terassen eller balkongen ska du välja en kruka som rymmer minst 4 liter jord. Om du har höga, smala kärl eller en hink går det självklart också bra. Se bara till att det är hål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut. Tomaterna trivs bäst där det är soligt och varmt, så ställ dem därefter. Men se upp med kylan! Vänj din tomatplanta med utomhusklimatet genom att successivt flytta ut den längre och längre stunder. Vattna sedan regelbundet och ge gärna lite växtnäring till plantan. Läs mer och köp här! (Annons)

Ibland kan det vara praktiskt att inte behöva tänka så mycket på vattningen. Med en tomatkruka som har ett integrerat bevattningssystem och ett klättringsstöd kommer dina tomater att stormtrivas. Krukan från Tom Tomato finns i tre olika färger och finns att köpa här. (Annons)

Odla rädisor

En liten rädisa piggar upp i alla sallader och går snabbt och enkelt att odla. De trivs både i sol och halvskugga och sås lika väl i en kruka som ute i grönsakslandet. När det är dags att sätta ut rädisorna, från april-september, är det viktigt att tänka på att vill växa relativt svalt. Att de dessutom går så fort från frö till skörd är ett extra plus. Läs mer och kom igång med rädisor här! (Annons)

Sätt potatis

Nu är det dags att sätta potatisen! Potatis kan du sätta i allt från pallkrage till en hink på balkongen. Bor du i södra delen av Sverige passar det att sätta potatisen i mitten av april, medan du som bor i norra delarna ska vänta till mitten av maj. Vattna regelbundet och när de första bladen börjar visa sig är det bra om du försiktigt kupar upp mer jord kring plantorna. Potatis ska inte utsättas för ljus, då riskerar de bli gröna och oätliga. Sättpotatis kan du köpa här! (Annons)

Plantera jordgubbar

Inget säger sommar mer än jordgubbar, och den bästa tiden för att plantera ut dem är just i juli. Då kommer de hinna etablera sig till nästa år. Men det går såklart att sätta ut de små plantorna redan nu. Gräv ner jordgubbsplantorna lika långt ner som de varit i sin kruka. Var noga med att jorden inte kommer ovanför bladrosetten. Vattna sedan rikligt tills de etablerat sig, sen kan du vara mer spartansk. Läs mer och köp dina jordgubbsplantor här! (Annons)

Ett tips för att hålla jordgubbarna rena och friska är att lägga lite halm, gräsklipp, bark eller liknande precis under dem. Det håller ogräs borta samtidigt som det hjälper till med att minska avdunstning och håller jorden varm. Då kommer jordgubbarna hålla sig torra och mögelfria. Eller så kan du helt enkelt hänga upp dem i en kruka.

Redskap

Precis som med allt annat blir det lättare att fixa odlingen med rätt redskap. I det här kittet får du handspadar, kultivator och rensjärn. Läs mer och köp hos Åhléns här! (Annons)

Snygga trädgårdshandskar

Satsa på ett par snygga trädgårdshandskar med läderdetaljer och ett fint spänne. Läs mer och köp här! (Annons)

Pallkrage

Om du har ett underlag du inte kan, eller inte vill, gräva i passar en pallkrage perfekt. Här kan du bygga på höjden och odla precis som du vill. Den här pallkragen är upphöjd och har även ett smart förvaringsfack. Läs mer och köp din pallkrage här! (Annons)

Drivhus

Skapa ett litet miniväxthus med ett drivhus. Drivhuset placeras enkelt på pallkragar och går att bygga på höjden. Läs mer och köp hos Granngården här! (Annons)

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET