Hårt tryck på plantskolor – flera växter redan slut

Den engelska trädgården på Österlen: Folk köper allt-allt-allt

Publicerad 2020-06-22

Blommor och träd på väg att ta slut. Ovanligt stor rusch i år, rapporterar Anette Cato på plantskolan vid Svabesholms kungsgård.

KIVIK. Det gäller att bestämma sig snabbt.

På plantskolorna är det hårt tryck – och flera växter är redan slut.

– Vi säljer mest perenner och rosor och båda varianterna har sålt slut. Nu börjar det bli svårt, jag har märkt att mina leverantörer börjat få ont om plantor själva för att de har haft sådan ruljans. Så det märks i hela ledet, säger Anette Cato på plantskolan vid Svabesholms kungsgård.

Än är det tidigt för växligheten på Den engelska trädgården på Österlen den här sena majdagen. Våren gjorde en tvärnit efter några varma veckor. Den här dagen är himlen järngrå och öppnar sig med jämna mellanrum. Besökarna är få.

Men från säsongsöppningen har det varit en ovanligt stor rusch efter perenner, berättar Anette Cato. Hittills har de ökat försäljningen 25–30 procent jämfört med normalt.

– Folk köper allt möjligt, men framför allt sådant som är i säsong som kantnepeta och stäppsalvia. Kaukasisk förgätmigej har vi sålt mycket av för den är vacker just nu. Men folk köper allt-allt-allt, säger hon.

Gillenia, utsedd till Årets perenn, är en av växterna som är slut. Eller näst intill, plantskolan har en kvar av de drygt 50 som levererades från början.

– Jätteverbena är en annan storsäljare. Den är normalt sett en ettårig växt, men denna vinter har den övervintrat i många trädgårdar här i Skåne åtminstone. Det är en sådan favorit som alla vill ha. Den är slut nu, både hos mig och hos grossiserna. Skuggviolrutan, kantnepetan Persian blue och aklejorna är också slut.

Den engelska trädgården har framför allt specialiserat sig på Austinrosor, i planteringarna finns 20 olika sorter av de runt 300 framodlade.

– De har börjat sätta knopp, men ingen ros blommar ännu, säger Anette Cato.

Hon vill slå ett slag för dagliljorna, som kanske är lite bortglömd i dag.

– De är otroligt lätta att ta hand om, tåliga och finns i hur många sorter som helst. De går i den varma färgskalan: gult, orange och rött, säger Anette Cato.

Försäljningen av perenner har ökat med 25–30 procent jämfört med normalt.

Bosse Karlsson på Strömsbro planskola i Gävle känner igen köpsuget och att det är fler kunder är vanligt.

– Ja, absolut. Det går inte att jämföra med något annat år. Vi har jobbat som tokar här, vi bara köper och säljer hela tiden, så det går som på räls. Men jag tror att det är 25–30 procent mer.

Gästrikarna köper framför allt det som är ätbart.

– Vi säljer massor av jordgubbar, mycket mer än normalt. Svarta vinbär, röda vinbär, rabarber... såna grejer är väldigt poppis. Tomatplantor, gurka och sånt där också.

  • Är det något som har tagit slut som ni har varit tvungna att beställa mer av?

– Ja, det är mycket som har tagit slut. Plommonträd och bigarråträd är helt slut. Det går inte att få tag på, de står och växer hos odlarna. De blir klara på sensommaren, så då kommer de tillbaka, säger Bosse Karlsson.

Även på Piteå Handel & Trädgård är det bråda dagar.

– Vi märker att det är ett större intresse för trädgårdslivet nu när folk verkar vara hemma. Främst är det en stor trend för allt ätbart, alltså bärbuskar och fruktträd, som äppelträd, körsbärsträd, päronträd och plommonträd. De köper hallon, blåbärstry, grönsaker och klassiska kryddor som som koriander, timjan, persilja och gräslök, säger Caroline Berglund.

Också hon ser en ekotrend bland köpen.

– Det har blivit en ökning av växter som gynnar de pollinerande insekterna, som stäppsalvia, anisört eller nepeta, säger hon.