Extremister utnyttjar dåligt pålästa reportrar

Blir ofrivilligt megafoner för främlingsfientliga

Ingrid Carlqvist redaktör för den muslimfientliga tidskriften Dispatch International.

”Det är intressant att vi får in den här jättestora invandringen från låg-IQ-länder. (…) Det finns ju ingen demokrati i världen där national-IQ är under 90.” Orden är Ingrid Carlqvists, redaktör för den muslimfientliga tidskriften Dispatch International, när hon intervjuas på Expressens kultursida.

Hon hänvisar till en dansk forskare. Reportern har inga invändningar.

Intervjun är ett belysande exempel på svårigheten med att låta extremister komma till tals. Kanske litar reportern på att läsaren själv ska inse hur tok­rasistiskt uttalandet är. Det är i så fall naivt. Det räcker ju att några få läsare tror på Carlqvist för att sekten kring Dispatch ska kunna växa.

Kanske har reportern svårt att finna sig just i intervjuögonblicket, men inget hindrade honom från att läsa på när han kom hem. Då hade han kunnat berätta att den danske forskaren, Helmuth Nyborg, är en socialdarwinistisk charlatan. Han påstår att män är smartare än kvinnor. Att Europa fördummades när medicin och mat gjorde att arbetarklassens barn började överleva under slutet av 1800-­talet.

Reportern hade kunnat berätta, att Nyborg varnats av sitt universitet för att hålla alltför låg vetenskaplig standard. Att han rör sig bland förintelseförnekare.

Är man inte påläst, blir man ofrivillig bärare av extremisternas budskap.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.