Svegfors räknar bort sig i sin beklagan

Sörjer över bristen på kvalitetsjournalistik men utelämnar kanaler där läsningen ökat

Mats Svegfors.

Den här texten hade varit dubbelt så bra om jag fått 2600 tecken i stället för 1300.

Så skulle man kunna tolka Svenska Dagbladets tidigare chefredaktör Mats Svegfors utspel på DN Debatt, där han beklagade sig över att kvalitetsjournalistiken i dag var en bristvara. Som ”bevis” presenterade han ett räkneexempel, där han kommit fram till att antalet tecken i morgontidningarna minskat de senaste åren.

Att tidningarna i dag är mediehus som sprutar ur sig texter och rörlig bild på webben och i mobiler ignorerar han. Syftet är naturligtvis lovvärt – att diskutera vad som händer med den redaktionella kvaliteten när dagspressen hårdbantar sina redaktioner. Men det gjorde ingen. I stället kom ett elakt svar från hans gamla arbetsgivares nuvarande chefer Lena K Samuelsson och Fredric Karén, som menade att Svegfors analys inte bara var felaktig utan även ett ”hån mot läsarna och journalistiken”. För övrigt har SvD aldrig varit i sämre ekonomiskt skick som när Svegfors himself lämnade skeppet, lade de till av bara farten.

De har rätt i att Svegfors analys blir ointressant eftersom den utelämnar de kanaler som läsarna uppenbarligen vill nyttja (trots att de kanske inte alltid ger mest intäkter till mediehusen). Men vad händer med den oberoende journalistiken när redaktionerna sparar? Den frågan slapp vi diskutera denna gång, tack vare Svegfors matematik. Jag hade gärna gjort det, men nu är mina tecken slut.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.