Kamp för marken

Göteborgs energi kolonialiserar Kenya

TIDSKRIFT Kolonialismen är en månghövdad hydra. Det senaste listiga rackartyget heter ”klimatkompensation”, storföretag i väst köper ”utsläppsrätter” genom att investera i energiprojekt i resurs­rika och ännu oexploaterade områden i till exempel Afrika. Göteborgs energi har nu kommit till ­Kenya, där man utvinner geo­termisk energi från vulkaner i samarbete med Världsbanken, EU och lokala eliter.

Gasen hämtas från massajernas traditionella betesområden, där de bedrivit boskapsskötsel sedan århundraden.

I Sveriges Natur (5/2014) berättar byborna hur det går till när de nu fördrivs: Inhyrda män med macheteknivar och motorsågar understödda av beväpnad polis bilas in och hotar befolkningen om de vägrar flytta. Den 26 juli i år brände huliganerna ner 250 hus, och stora mängder boskap dödades.

Men de stolta massajerna tänker tydligen inte ge upp, hus har byggts upp igen och de samlar sig för att stå emot nya angrepp.

78-åriga Oseen Parsamdyla säger till journalisten Mats Hellmark:

– Vi tror att ett nytt utdrivningsförsök är på gång snart. I så fall blir det över min döda kropp. Vi flyttar inte!

Den lokala organisationen Mpido har nu stämt den kenyanska staten för övergrepp och saken ska upp i rätten, kanske får Göteborgs energis samarbetspartners backa. Joseph Simel från Mpido, har sin bild klar: ”Jag brukar säga att vita kolonisatörer ersattes av svarta.”

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.