Friterad hud inget ideal längre

”Tanorexia” nya uttrycket om de söndersolade

Visst finns anledning att kritisera H&M:s nya bikinikampanj. Men Cancerfonden är lite fel ute när de rasar mot ”livsfarliga ideal”.

Friterad hud inte är liksom inget ideal längre.

Att vara överdrivet solbränd ses i dag som omoraliskt och underklassigt, som ett tecken på att man saknar smak och hälsomedvetande. Det är att vara "Tan Mom", den senaste skandalkändisen i USA. En kvinna med läderaktig hy, så extremt söndersolad att den när som helst ser ut att kunna falla av kindknotorna.

Patricia Krentcil som hon heter, står anklagad för att även ha låtit sin 5-åriga dotter ligga i solariet. Något som mamman bestämt förnekar. Amerikanska tidningar tävlar ändå om att håna hennes bronzing-fejs och trashiga bakgrund – ingen missar till exempel att nämna att hon bor i slödderstaden New Jersey.

Den som pressar sig till en sådan knaperstekt, billig UV-yta betraktas nästan som på gränsen till mentalt instabil, drabbad av ”tanorexia”.

Men nog är något konstigt med H&M-annonserna, där den brasilianska modellen Isabelli Fontana skrevar med kulörta trosor. Enligt företaget har fotografen använt sig av skuggteknik som gör att hon ser mycket brunare än vad hon faktiskt är.

Varför, undrar man då, anlitades inte bara en mörkare modell?

Bristen på svarta, asiatiska och arabiska kvinnor i modeoffentligheten är fortfarande enorm. Problemet med den här bikini-modellen är ju snarare att hon är för blek.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.