Hellre häxa än modebloggare

Ida Therén: Hoppas allt fler tröttnar på ytlighetshelvetet

Skönhetshets Ur Jenna E Garretts videoverk Pretty/Ugly där 18 ungdomar frågar på Youtube om de är vackra eller inte.

Arton tween-ansikten stirrar oskyldigt mot den osynliga tittaren bakom webbkameran. De ställer alla samma fråga:

”Am I pretty or ugly?”.

Kanske är det för att jag just satt en liten flicka till världen som jag blir så illa berörd av Jenna Garretts videoverk Pretty/Ugly som visades under videokonstfesten Slideluck III i Stockholm. Det består av Youtubeklipp från trenden som pågick vintern 2010, då omkring tusen 10-15-åringar frågade tittare om sitt utseende.

I dansteatern That one should open like an eyelid som spelades på Kulturhusets Fringe-fest samma helg dansar och åmar sig två unga, vackra, tjejer klädda i klänning i ett hav av rosblad. Jag tänker mig dem som sinnebilden av den perfekta, oskyldigt attraktiva unga kvinnan. Hon som bloggar om sin nya outfit och möts av ”vad fin du är” i kommentarsfälten. Hon som får tusentals likes på bildtjänsten Instagram när hon lägger upp en bild på sin nya frisyr. Allt tjejerna på Youtube längtar efter.

Finns det något alternativ för min dotter? Jag sätter min tröst till en annan trend jag ser bland video­verken. En stor del av dem kretsar kring något helt annat. Växtfärgning inför naturritualer, blinkande mytologiska symboler och en undersökning om hur man kan uppleva olika tidsdimensioner samtidigt. Det är det jag hoppas inför framtiden. Att allt fler ska tröttna på ytlighetshelvetet och söka sig åt andra håll. Djupare, bortåt, eller inåt.

Hellre en häxa än en modebloggerska.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.