Falsk matematik i tågförarstrejken

Almegas löneexempel stämmer inte

Midsommarhelgen närmar sig. Kanske tvärbromsar pendeltågen i Stockholm, om fackförbundet Seko utvidgar tågförarstrejken.

Arbetsgivarorganisationen Almega har i helgen gått ut med helsidesannonser i landets fyra största tidningar. De söker förståelse hos allmänheten för tågförarnas (i deras ögon) orimliga krav. Bland annat anför de ett sifferexempel: en lokförare som jobbar 28 timmar per vecka tjänar 35 200 kronor i månaden.

Meningen är att tidningsläsarna ska förfasas över de ­lata och otacksamma lokförarna. Tidningsläsande sjuksköterskor och lärare och ­socionomer ska sätta morgonkaffet i halsen, gråta över sina egna lönespecifikationer och ångra alla år man slösat på högskolan.

Men Almegas exempel är djupt missvisande.

För att en lokförare som jobbar 28 timmar i veckan ska få ut en lön på 35 200, måste personen i fråga jobba nätter och helger. Snittet på antalet arbetade timmar som Almega räknat ut handlar om att en anställd inte kan arbeta två helger i rad och måste ha en nattvila på minst elva timmar.

Almega är en organisation med starka muskler som har råd med helsidesannonser. Medlemmar i Seko får driva opinion via bloggar och Facebook-sidor. Skänk de strejkande en tanke under midsommarfirandet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.