... med en egen stil

Jag kan inte tänka mig en bättre herrmode-accessoar försommaren 2011 än en Slas-bok instoppad i ytterfickan på din japanska ullkavaj. Gärna en sån som kopierats från bilder på kanadensiska socialistvolontärer strax efter andra världskriget.

Slas ser inte bara ut som som dagens manliga modepionjärer – han har verkligen allt de vill ha. En centraleuropeisk air av boxning, kosmopolitisk naturromatik, dekadens, rått supande manlighet och en fullkomligt oängslig Södermalmshipsterattityd.

För att understryka Slas totala hemhörighet i samtiden har Kulturhuset i Stockholm nu ställt ut hans bästa krönikor. Nej, jag skojar inte. På väggen i galleri fem sitter sju-åtta Slas-krönikor prydligt uppmonterade till allmänhetens beskådan. Jag måste erkänna att jag älskar det. Men jag jobbar ju med media och bor på Söder.

Hela utställningen Slas – jag minns dig nog (visas t o m 11 september) består så klart inte av krönikor. Tvärtom. Curator Pia Kristoffersson har lyckats få med de flesta aspekter av Slas konstnärskap. Från hans delvis makalösa porträtt av forntida Södermalmshipsters som Monica Z, Hasse & Tage, Pär Rådström och Marie-Louise de Geer (numera Ekman) till hans abstrakta måleri, hans arkitekturteckningar och tv-program. Och samlat så här blir det tydligt vilket stort inflytande Slas har på dagens konstliv. Eftersom Jockum Nordström pluggat in Slas genialt naivistiska stil och alla ambitiösa tecknare numera kopierar Nordström håller den gamle nestorn många konstfackselever om nacken. Om inte annat finns han i deras jackfickor.

Kulturhuset har gjort en befriande osentimental utställning om en konstnär som målade och skrev för brödfödan utan större tankar på konsthistorien. En kille som jobbade med media och gillade att skildra folk på landet. En Filip och Fredrik med litterär begåvning. Det är befriande att se en utställning som trots – eller tack vare – att den visar hans sentimientala och delvis ganska vridna landsortsskildringar så tydligt placerar ho

nom i det media-Stockholm där han levde och verkade.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.