Vågat och grabbigt i vårens poddnyheter

Vilka av säsongens nya smaker kommer att klara sig?

Poddkatalogen är som en glasskarta. Några är orubbliga – oavsett om de faller en i smaken eller inte, som Filip & Fredrik (Tip top), Alex och Sigge (Magnum original) och Ursäkta (Daimstrut). Sen kommer varje säsong med en kavalkad av nya duos som snackar strunt. Här är några av vårens nykomlingar.

* Puss puss podcast
Pistageglass med romrussinrippel och saltlakritsöverdrag … utan omslagspapper.
Här är det pang på. Ingen vinjett och ingen presentation. Anna Axfors och Anna Björklund kritiserar samhället. Aningen svårdefinierad så här långt men ändå en nykomling utanför boxen som känns vardaglig och vågad på samma gång. En lagom sofistikerad Della Q-avknoppning som har potential att växa med tiden.

* Melin och Fallgren
Proteinglass på artificiella bär och bitar av Wasa sandwich crumble.
Poliserna Martin Melin och Magnus Fallgren snickesnackar om hur det är att ha en podd (höhö, är micken på?) och levererar diverse löst snack om ingenting. En pikant brist på röd tråd. Den ena har klippt sig och den andra drar ett skämt. Det namedroppas kändisar, härmas dialekter och någon har börjat gubbstöna. Blir nog högst tillfällig i sortimentet.

* Schulman och Geniet
En helvetes massa choklad i olika former.
Fredrik Söderholm släpper ett nytt poddprojekt i veckan och Calle Schulman är inte heller ny i gamet så här har vi ett nytt men rutinerat radarpar som vet hur man fångar lyssnaren snabbt och hur man levererar en rapp podd utan döda segment. Aningen grabbig i sin tonträff men kan bli en storsäljare om den inte slår över på diss-mätaren.

* Nej men ärligt!
Barnglass med smak av tandblekningsgel och en inbakad dosa vitt snus.
Ursäkta var upptaget så det blev Nej, men ärligt. Nicole Falcianis och Tully Yayiks samtal hade passat bättre utan att någon tryckt på rec. Då hade ingen behövt höra duons osympatiska snack om hur svennigt det är att bo i Sverige eller ta del av allmänt världsfrånvända influenceranekdoter. Dock kul att räkna hur många gånger ”Till 100 procent” sägs.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln