Brottsplats: Biblioteket

Martin Aagård ser KB-mannen stjäla böcker i SVT:s nya serie

John Manneus (spelad av Gustaf Skarsgård) i Kungliga bibliotekets arkiv.

Tro det eller ej, men det finns en hel rad beryktade bad boys bland våra bibliotekarier.

Bokmässans grundare Conny Jacobsson lever sedan ett decennium på flykt undan rättvisan i ett hemligt afrikanskt land, och den danske bibliotekschefen Fred Møller Christensen stal under 70-talet minst 1 500 dyrbara böcker från danska KB.

Men mest känd är nog den så kallade ”KB-mannen” som snodde unika handskrifter värda miljoner från Kungliga biblioteket i Stockholm för att finansiera sin utsvävande livsstil. Ihågkommen inte minst för sitt tragiska slut då han sprängde sig själv och sin lägenhet i luften.

Nästan snabbare än Ernst Brunner skriver en roman om en tavelstöld förvandlades den sorgliga berättelsen till filmmanuskript. Peter Englund och Kristian Petri skriver just nu på en långfilm och redan i dag har Daniel Lind Lagerlöf premiär på miniserien Bibliotekstjuven på SVT.

Dramats huvudperson John Manneus är en helt uppdiktad karaktär, försäkrar regissören. Men avståndet mellan honom och den verkliga KB-mannen är inte större än att hans namn är snarlikt förlagans.

I Svensk biblioteksförenings klassifikationssystem skulle Bibliotekstjuven utan tvivel kategoriseras under Hoa.02 – klassisk tragedi. Ingenting kan rädda den buttra bibliotekarien från undergången. På vägen dit får Gustaf Skarsgård gott om tillfällen att briljera i sin förlorarfrisyr, förlorartröja och allmänna förloraruppsyn.

Att han är arbetarklass lär vi oss efter tre minuter. Dessutom en överambitiös klättrare som skuldsätter sig på bjudcigarrer och kurser i bordsskick för att passa in bland sina nya, sofistikerade kolleger på Kungliga biblioteket. Han är en madame Bovary i kulturkofta. En svensk variant på Castella i filmen I andras ögon, om ni minns.

Den som gillar svenskt tv-drama blir knappast besviken. Tempot är ungefär lika intensivt som på KB:s handskriftsavdelning och humorn lika sällsynt som förstaupplagan av Newtons Principia. Men det snygga fotot och den unika historien räcker för att hålla intresset uppe nästan hela vägen till det oundvikliga slutet.

Kavalkaden av scener då John Manneus fjäskar för biblioteksintelligentian är ordentligt plågsamma, men det är svårt att förstå varför han så desperat vill bli älskad av alla otäcka akademiker som omger honom.

Daniel Lind-Lagerlöf vill göra Bibliotekstjuven till en historia om klass. Frågan är bara om den akademiska världen är den rätta platsen att ställa klasskonflikterna på sin spets. Med sina vassa armbågar och kompromisslösa skurkinstinkter skulle verklighetens John Manneus nog bli bibliotekschef utan att behöva knycka en enda bok.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.