Tankekontroll – nästa steg

"Fick sparken för "illojalitet"'

Ur filmatiseringen av Orwells ”1984” – där den totalitära staten inte bara ägde människors arbetskraft utan även utövade tankekontroll för att tygla dem. Här John Hurt som Winston Smith.

”En dag kvar av veckan på detta dårhus”, skrev en inhyrd Volvoarbetare på Facebook. Han fick sparken för ”illojalitet”.

Sådana fall – dolda i arbetslivets fredade zon – drar inte ner samma heliga straffeld från yttrandefrihetens försvarare som rondellhundar eller FRA-lagar och risken finns att Volvoarbetaren nu blir ännu ett avskräckande exempel på hur långt företagen har rätt att gå i sin strävan att äga inte bara arbetskraft, utan också tankar, känslor, ord.

Jag kan väl till nöds acceptera idén om illojalitet, om till exempel en anställd startar en konkurrerande verksamhet. Man att snacka lite skit om sin arbetsgivare skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen. Den gäller inte bara på gatan, utan också på internet, i fikarummet, i verkstäderna och på sjukhussalarna.

Saken blir i det här fallet inte mindre pikant av att Volvo genom sitt agerande nu i praktiken givit den anställde sakligt rätt i hans bedömning av arbetsplatsens kvaliteter.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.