Heidenstams nazism är en myt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2016-07-22

Carl-Michael Edenborg försvarar i Aftonbladet (18 juli) en rad författare med att deras verk kan vara läsvärda trots att de är nazister och antisemiter. En av dessa som råkar ut för Edenborgs försvar är Verner von Heidenstam, som han påstår var just det.

Hans argument är att Heidenstam 1935 besöktes av Rudolf Hess, då Hitlers ställföreträdare, vilket visar att Heidenstam var nazist. Detta är en vandringslögn som upprepas gång på gång trots att den dementerats många gånger. Ja, Hess besökte Heidenstam på Övralid och bjöds på te. Anledningen var att Prins Eugen, aktiv antinazist, hade bett sin vän att ta emot Hess för att bli av med honom i Stockholm utsänd av Hitler i ett slags pseudo-statsbesök. Där var just belgiska kungaparet på statsvisit och hovet ville absolut undvika att besöken kolliderade.

Heidenstam visade många gånger sin sympati för judar. Han undertecknade ett upprop för judiska författare i Tyskland 1933, liksom ett upprop för sin judiske förläggare Karl-Otto Bonnier 1934. I Dreyfusaffären, en vattendelare i hela Europa mellan antisemiter och projudiska sympatisörer, intog Heidenstam en ledande ställning till försvar för den judiske officeren Dreyfus (medan Strindberg, ofta antisemit, tog ställning mot Dreyfus). Tilläggas kan att den judiske författaren Oscar Levertin var hans absolut närmaste vän.

Döda människor kan inte försvara sig. Det är bara sorgligt att de skall utsättas för ett sådant postumt förtal av okunniga personer som Edenborg.

Per I. Gedin

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.