Frihandelsavtalet hot mot demokratin

Klassiker och avantgarde inom litteratur utsatta

Frihandelsavtalet som nu förhandlas fram mellan EU och USA kan få långtgående kulturpolitiska konsekvenser.

Elva EU-länder tillämpar någon form av fasta bokpriser. Det betyder att en bok kostar lika mycket på stormarknadens pall och nätet som i den lilla boklådan. När priset inte är ett konkurrensmedel främjas små aktörer och smalare verk, vilket det lika vitala som reglerade litteraturklimatet i Tyskland och Frankrike visar. Inga andra länder kan stoltsera med lika många självständiga bokhandlare per invånare.

För de amerikanska förhandlarna är denna aktiva kulturpolitik inget annat än ett handelshinder. Hållningen passar som hand i handske med Amazons agenda, vars aggressiva Europaexpansion finns anledning att frukta.

Det bjuds dock motstånd. Frankrike kräver undantagsregler för kultur. Vid ett tyskt-franskt symposium i Berlin tidigare i veckan brandtalades det om att böcker inte är en vara bland andra. Visst syns särintresset också här, men Frankrikes Tysklandsambassadör Maurice Gourdault-Montagne fastslog att större saker än så står på spel. Ett levande litteraturlandskap, där klassiker och avantgarde tillåts samsas med kiosk­vältare, är en förutsättning för frihet och demokrati. Det tål att sägas också i Sverige, skuggat av blocköverskridande kulturpolitiskt ointresse och bokmarknadens oligopol.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.