Kåthetens högtid

Julkalender: Jenny Högström svajpar höger på tomten

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Förra året matchade jag med tomten på Tinder, Coca cola-versionen. Och fast jag verkligen inte har nån grej för tomtar (blotta tanken på att sitta i nån tjock skäggig gubbes knä får mig att skruva på mig av obehag) ­hade vi en chatt som ändå var ganska het. Och det är sannerligen inte den enda eldfängda chatten som utspelat sig i juletid. 

Ty detta är den insikt som slår mig varje år: julen är kåthetens högtid. Sällan har jag sett så många desperata blickar som i julhandeln en lördag. Det tatuerade biträdet på Intersport Avenyn, en tunnhårig synthare på Jonsborgs ­gatukök, en välansad ­familjefar på Lasse på Heden. Smack! December är en enda lång snitslad bana av knullblickar.  

Ta en traditionell ­familjejul där folk äter, umgås och sedan tränger ihop sig i diverse gästrum. Förväntningar på max, om inte dina så någon annans. Trevande diskussioner, tristess, mer eller mindre bortträngd irritation. Fula jultröjor, mysbyxor, missnöjda barn. Klart som skinkspad att det behövs en ventil. En flyktlinje. En riktning.

Och då tänds det i hjärtat en plötslig önskan: måste tillbaka till Tinder och leta reda på tomten igen. Hoppas han är hemma. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.