Skamlöst, Gustafsson

Vennberg förtjänar inte naziststämpeln

DEBATT Lars Gustafsson gläder sig, i Expressen Kultur (27 maj), åt Natos flygövningar i Sverige. Han gör en gång för alla upp med 50-talets tredje ståndpunkt.

Gustafssons politiska ignorans illustreras av frågan: Hur skulle ett alternativ se ut i valet mellan stöd åt en demokratisk samhällsordning och samarbete med klerikala, nationalistiska diktaturer som Francos i Spanien och ”doktor Salazars” i Portugal?

Lars Gustafssons vänner i Nato grubblade inte över den frågan; de ställde helhjärtat upp med solidaritet, beskydd och vapen till den auktoritära generalen och med militärbaser hos den fascistiske doktorn för att skydda hans diktatur och hans kolonialkrig i Afrika.

Så långt är Gustafsson förutsägbar och harmlös. Men hans text innehåller också direkt motbjudande inslag; han stämplar etiketten ”nazist” på Aftonbladets förre kulturchef Karl Vennberg. Det är skamlöst, lögnaktigt, fullkomligt groteskt.

Förre Aftonbladet-medarbetaren och författaren Anders Paulrud har grundligt och med stor elegans smulat sönder dessa högerns smädelser av Vennberg.

De borde aldrig mer kunna upprepas.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln