Äntligen comeback för ”The Comeback”

Tio år sedan förra säsongen av komedin visades

Lisa Kudrow är tillbaka som Valerie Cherish.

TV-SERIE Lisa Kudrow var före sin tid med The Comeback (2005), innan metakomedier som 30 Rock, Studio 60 on the sunset strip och Grandma’s house. The Comeback ägde dem alla, ändå blev det inte mer än en säsong. Inte förrän tio år senare.

I serien castas den bedagade aktrisen Valerie Cherish som den frigida och pastellbärande grannen Aunt Sassy i ett hus med kåta snygga ungdomar i sitcomen Room & bored. Förnedringen blev grövre av att Valerie hade noll kontroll över reality­serien som cashade in på ­hennes showbiz-förfall.

”Det är jobbet, det går inte alltid som man vill men man måste göra det bästa av situationen” förklarar Valerie när hon minns tillbaka i första avsnittet av säsong två. Kudrows sammanbitna leende ger Valerie en blandning av orubbligt självförtroende från det framgångsrika 90-talet, och små ögonblick av osäkerhet när hon inser sin irrelevans i dagens Hollywood.

I sin andra comeback kommer Valerie in i finrummen hos HBO, där hon går med på att spela en osmickrande version av sig själv, skriven av plågoanden Paulie G från förra säsongen.

Metanivån når en dubbelbotten, och självklart filmar ett team nihilistiska ungdomar Valeries pilot till realitykanalen Bravo. Sedan sist har Valerie lanserat ett melonbaserat schampo för hennafärgat hår och gjort blodiga skrikande roller för collegeungdomars filmskoleprojekt. ”Independentfilm”, som hon kallar det.

I en stad av förljugna vinnare är Valerie Cherish en lika lismande som älskvärd förlorare.

Jag kunde inte vara gladare över att hon är tillbaka. Igen.

The Comeback säsong två hade premiär på HBO Nordic i måndags.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.