Miljardären chockade hela friskolebranschen

Otänkbart att eleverna är viktigare än aktieutdelningen

Roger Akelius.

Det blåste friska vindar genom svenskt skolväsende i tisdags, när fastighetsmiljardären Roger Akelius meddelade att han skulle köpa närmare 25 procent av skolkoncernen Academedia. Säljare var investmentbolaget Mellby gård och affären skulle betyda att 800 grundskolor och gymnasier med cirka 100 000 elever och 20 000 anställda bytte ägare.

Den nya skolmagnaten bjöd samma dag Dagens Industri på en riktig citatfest, när han i en intervju berättade om sina idéer om pedagogik, klasstorlekar, betyg – och om utdelningar till koncernens aktieägare. ”Det viktigaste med skattefinansierade friskolor är att förbättra för elever och lärare, inte att squeeza ut vinster”, förklarade han. Och när tidningen efter intervjun mejlar en kompletterande fråga, kommer ett glasklart svar: ”För friskolor är det viktigare att hjälpa lärare och elever än att ge utdelning”.

Nu gick det en skakning på nedre däck i friskolebranschen. ”Academedia måste räddas från Roger Akelius”, skrev DI:s ledarsida, och samma tidning rapporterade om ”oro och missnöje” bland aktieägare. Inte så konstigt, då aktien i onsdags förlorade femton procent av sitt värde. Marknaden gillade uppenbarligen inte Akelius idéer – för sanningen är ju den att om en friskola ingår i en börsnoterad koncern så är faktiskt utdelningen viktigare än att hjälpa lärare och elever.

 

Det blev back i maskin. I fredags kontaktade Mellby gård Roger Akelius och undrade om de inte bara kunde strunta i alltihop. Mellby gårds vd Johan Andersson tyckte inte att affären kändes bra i magen, inte bara aktieägare utan även anställda i Academedia hade uttryckt oro. No hard feelings liksom, men Akelius idéer var ”en extrem form av filantropi i börsnoterad miljö”. Så kan man också kalla tanken ”återinvestera vinsten i verksamheten”, vilket försvararna av det bisarra svenska skolsystemet brukar säga sker.

Den havererade skolaffären ingår också i en större utveckling av den svenska skolan, som den oförtröttlige opinionsbildaren Marcus Larsson i Tankesmedjan Balans påpekade i sociala medier. Akelius idéer var ett hot mot hela friskolebranschen. Den har ett egenintresse i att växa, att använda vinsterna till att ta över och öppna fler skolor. Ju större friskolemarknaden blir, desto svårare blir det för politiken att reglera den, den blir too big to fail. Vi förlorar den demokratiska kontrollen över skolan.


Nå, nu drar vi ett streck över förra veckan och fortsätter mot stupet. Academedias aktie har vänt uppåt och hos Roger Akelius vilar heller inga sorger. Han säger till SvD att även om han blev förvånad över Mellby gårds vändning så känns det ”härligt” nu. ”Det innebär att Akelius kan ge pengar till andra projekt istället”, säger han – andra ”projekt” än Sveriges utbildningsväsende alltså. Som medborgare vet man inte om man ska skratta eller gråta.

Café Bambino – Internet är tråkigt

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.