Högern har tappat det kring cancelkulturen

De är beredda att avskaffa den akademiska friheten i kriget mot wokevänstern

Utbildningsminister Mats Persson tog i höstas initiativ till en utredning om cancelkultur på universiteten. Nu har svaren kommit.

Hösten 2022, efter en granskning i Kalla Fakta, tog liberala utbildningsministern Mats Persson initiativ till en utredning om cancelkulturen på universitet och högskolor. Syftet var att värna den akademiska friheten. I en intervju i Dagens Nyheter i september förklarade han att det skulle bli enklare att stänga av studenter som var högerextrema eller ”woke-vänster” och som störde undervisningen.

Nu när svaren kommit visar det sig att inga lärosäten ser cancelkultur som något större hot. Det är en polariserad tid och det märks även i föreläsningssalarna, med studenter som ifrågasätter åt höger och vänster. Någon tycker det är för mycket feminism, någon annan att det feministiska perspektivet saknas. Det ska få vara högt i tak, konstaterar lärosätena i sina remissvar, som Svenska Dagbladets Elisabet Andersson läst igenom. Visst har problem förekommit. Elever som anmält sina lärare som använt n-ordet i undervisningssyfte, trots att det varit relevant. Men det är inget som universiteten inte kan hantera. Den akademiska friheten är inte hotad. Inte därifrån.


Svaren borde ju lugna högern. Det här var ett kulturkrig som hade importerats från USA i onödan. I stället blev de ännu argare. Lärosätena har missförstått frågeställningarna, sägs det. De har ljugit i svaren. Mörklagt. Utelämnat fall. Hänvisat till vackra paragrafer som inte efterlevs.

Var klämmer skon egentligen? Vad ser högern som hotet mot den fria forskningen?

Svaren varierar. Det är wokevänstern, identitetspolitiken, anmälningskulturen, normstyrningspolitiken, kränkthetskulturen. Detta skapar en ”minoritetsstress” hos forskare och föreläsare, att behöva vakta sin tunga för att inte stöta någon.


Mats Persson själv menar att det är studenterna som är problemet på universitetet. ”det [är] oförsvarbart när en student eller en grupp av studenter tar sig friheter som inte hör hemma inom akademin”, skriver han på Aftonbladet Kultur.

Problemet med cancelkulturen är inte studenterna, menar däremot Academic Rights Watchs nya studentombud Julian Kroon, från Sverigedemokraternas närstående tankesmedja Oikos och dess europeiska motsvarighet New Direction. Han ser hur universitetsföreläsarna har en auktoritetsposition som gör att studenterna blir utsatta och måste få hjälp att höja sin röst. När han var aktiv i Konservativa förbundet, ett studentförbund nära Sverigedemokraterna, bedrev de en kampanj för att studenter skulle kunna rapportera in ”vänstervridna lärare”, för att påvisa hur ”allvarligt problem vänstervridning på svenska lärosäten faktiskt är”, enligt Samnytt.


För debattören Anna-Karin Wyndhamn handlar cancelkulturen snarare om hur universitetens institutioner hanterar diskrimineringslagen och jämställdhetsplaner genom sina human resource-avdelningar. Det är HR-avdelningarnas granskning och ”genusdoktrin” som skapar minoritetsstressen hos föreläsare och lärare, snarare än studenterna i sig, menar hon.

Kanske har Elon Musk oväntat rätt när han kallar woke för ett tankevirus.

Wyndhamns författarkollega Ivar Arpi går längre och menar att identitetspolitiken blivit en zombieideologi som tagit över institutionerna. ”Cancelkultur är alltså bara toppen av isberget – de mest synliga fallen – men rötan går mycket djupare”, menar Arpi. Institutionerna är nu genompolitiserade. ”Det enda sättet som högern kan reformera institutioner som tagits över av radikal vänsterideologi är genom att använda regeringsmakten”, skriver Arpi på sin sajt En rak höger.

I boken ”Skör demokrati” (Fri tanke, 2022) som influerat Perssons utredning förklarar Svenska Dagbladet-skribenten Håkan Lindgren att cancelkulturen är som ett moln, en ledarlös tidsanda som gripit institutionerna och därför så svår att bemöta. Det finns ingen motpart som kommer att försvara den. Därför krävs en hårdare ledning.

Men vad svarade universiteten själva att de såg som det stora hotet mot den akademiska friheten i Sverige? De pekade ut en oroande tendens till en vilja till politisk styrning. Flera universitet framförde behovet av lagstadgat skydd för lärosätenas självstyre och rättigheter. Utredningen i sin helhet kommer att redovisas den 15 maj.

”Woke kritiseras med rätta för att leda till antiliberalism, censur och förtryck. Det gäller uppenbarligen all woke, även anti-woke”, skriver Mattias Svensson i en krönika i Svenska Dagbladet. Kanske har Elon Musk oväntat rätt när han kallar woke för ett tankevirus. Men wokeviruset verkar, som Leonidas Aretakis skriver i Flamman, snarare ha infekterat högerns hjärnor. Till den grad att de är beredda att avskaffa den akademiska friheten för att skydda den.

Café Bambino – Sex och Poor Things

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.