Värna rätten att protestera

Kalle Holmqvist om förslagen att förbjuda våldsbejakande organisationer

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Greenpeace-aktivister demonstrerar i Geneve.
Foto: Laurent Gillieron / AP TT NYHETSBYRÅN
Greenpeace-aktivister demonstrerar i Geneve.

KULTUR

När regeringen nu vill utreda ett ”förbud mot rasistiska organisationer” är det bara att hoppas att det inte är på allvar. Organisationsfriheten behöver ett starkt skydd. Inte enbart av princip. Utan mest av allt för att makthavare aldrig ska kunna inskränka demokratin.

Det är extra viktigt just för att högerextremismen växer och fascisterna är ett hot på riktigt.


Organisationsförbud stoppar inte nazister (visar alla erfarenheter), men kan enkelt missbrukas av odemokratiska politiker. I juni gjorde SD:s Björn Söder ett uppmärksammat uttalande om att det är rasistiskt att säga att judar är svenskar. Björn Söder är rikets andre vice talman. Han och hans riksdagskollegor stiftar lagarna. Det är de som ska bestämma vad som är rasism.

Ulf Kristersson – snart kanske statsminister – vill göra det kriminellt att ”aktivt delta i eller stödja våldsbejakande organisationers verksamhet” (SvD 30/6). Som ett exempel nämns ”autonoma vänstern”.

Nazisternas våld och hot är redan lagbrott. Om polisen saknar resurser, eller prioriterar andra brott (till exempel fildelning) är det inte lagen det är fel på.

Det bör absolut inte vara straffbart att delta i en organisation som förespråkar olagliga handlingar. För med en sådan lagstiftning kan Greenpeace och Piratpartiet kriminaliseras över en natt. Någon som tror att det inte kan hända, att makthavare aldrig skulle missbruka lagar? Öppna valfri historiebok.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.